vista bir işletim sisteminde olması gereken en önemli özellik olan 'güvenlik' açısından oldukça yoksun bir işletim sistemi. symantec’in hazırladığı raporlara görede Internet Explorer 7 üzerinden vista işletim sistemli bir pc'ye kolayca girilebiliyormuş. görüntü özellikleri, animasyonları falan iyi fakat zaten bir pc de güvenlik yoksa ne işe yarar ki ?
Herkes kafasına göre rapor yayınlıyor hangisine inanacaksınız ki ? Pc net dergisinin yaptığı araştırmada ise virüs tehtidiyle en az karşı karşıya kalan işletim sistemi vista 64 bit paketleri, ki birçok vista kullanıcısı bilgisayarında tek bir güvenlik yazılımı kullanmadan uzun yıllar kullanım yapabiliyor. Ayrıca unutmayın vista güvenlik zafiyetleri içeriyorsa windows 7 de güvenlik zafiyetleri içerir çünkü windows 7 vista tabanına oturtulmuş bir işletim sistemidir. Ayrıca xp deki güvenlik zafiyetleri ve 10 günde bir çöken işletim sisteminden sonra vistaya laf edilmesi ilginç. İyi bir donanımınız varsa vista gayet stabil bir işletim sistemidir, biraz fazla ram harcıyor orasına birşey diyemem, onun haricinde hiç yarı yolda bırakmamıştır.