Bu yapılan konuşmaların ne kadar mantıksız olduğunun farkında mısınız? Fiyatların sabitlenmesi, ortak fiyat belirlenmesi v.s v.s. Hizmet sektöründe sabit fiyat diye birşey olamaz. Kaldıki başka bir firma/şahıs neyse artık hangi fiyata sattığı sizin sorununuz değil ki? Adam zararına mı satıyor? Bırakın satsın, siz onla rekabet etmek mecburiyetinde değilsiniz. Başkasının ne yaptığından çok siz asıl ne yapıyorsunuz kendinize bunu sorun. Burda bahsedilen sıkıntıyı çok iyi anlıyorum. Bize de gelip "başka yerde 3 lira, sizde 5 lira. Siz çok pahalısınız" diyenler oluyor. Her zaman da olacak. İnsanların elinin altında internet var. Adamın biri çıkıp 1 TL'ye hosting derse, tabiki bunları yaşayacaz. Biz şahsen böyle durumlarda, gidip oradan hizmet alın diyip çözüyoruz problemi. Sattığınız şey ürün değil, hizmet. Biz hala kurumsal hostinglerimizi 50 - 90 TL arası fiyatlar ile satıyoruz. Yaptığımız için bir bedeli var ve bunu talep etmek de hakkımız. Herkes verdiği hizmet karşılığında birşeyler talep eder. Bazıları "5 TL'den 40 tane satarım, hem referans olur, hem de bir sürü müşteri dolar. Nasıl olsa makine de boş" diyebilir. Ancak bu işin matematiği ortada. Gelin beraber hesaplayalım.

3 TL'den 1 ayda 50 adet hosting satıldığını varsayalım ( 50 adet ve üzerini bu günün şartlarında sadece adı bilinen firmalar satabiliyor ama neyse)
10 tane de reseller satsınlar, onu da 5 TL'den veriyor bazı arkadaşlar zaten.
Ne yaptı toplamda? 150 TL Hosting + 50 TL Reseller.
200 TL Aylık Ciro yaptılar. Hadi 30, 40 müşteriye de başka paketlerden hizmet satsınlar. Ordan da bi 200 gelsin.
Toplamda 400 TL para yaptı. 150 - 200 TL düşük bir sunucu kiraladığını varsayalım. Ortalama 200 - 250 TL 1 ayda yapabildikleri kar olsun. Hoş ben yukarıdaki müşteri sayısının yarısını bile bu tarz satış yapan birçok kişinin bulamadığını düşünüyorum. Neyse konunun özeti, 90 - 100 adet müşteriye satış yapıp, 200 - 250 TL kar etti bu arkadaşlar veya ilk bir kaç ay zarar edip, sonra kar ederiz düşüncesiyle geçiştirdiler. Yukarıdaki tabloda sadece 1 ayı kurtarabildiler. Her ay bu şekilde bu satışların devam etmesi gerekiyor ki süreklilik sağlansın. Fiyat uygun satılır, bir şekilde makinede sağlanır bu fiyata. Buraya kadar herşey yolunda ancak bir noktayı atlıyor bazı arkadaşlar. 1 müşteriye, 1 ayda sadece ve sadece 10 dakika gibi kısa bir zaman ayırmış olsanız bile, 1 ayda tam 3000 dakika müşteriye harcamanız gerekiyor. Tabi bütün bunların yanında, yeni müşteri bulmak için de harcayacağınız bir süre var. Her yeni müşteriye de 10 dakika harcasanız, o da 3000 dakika yapar ve toplamda 1 ayda 6000 dakika harcamış olursunuz ki o da 100 saat yapar ve bu rakam her geçen ay elde edeceğiniz yeni müşteriler ile katlanarak artacaktır.
Bu saydığım faktörlerden sadece bir tanesi ve emin olun bunun gibi göz önünde bulundurulması gereken bir sürü faktör var. Bu arkadaşlar bu fiyatları verirken, yurt dışındaki emsallerini baz alıp "onlar yapıyorsa, biz de yaparız" şeklinde düşünüp bu fiyatları veriyorlar. Herşeyi sunucu maliyetine endeksleyip, yok fiyatları var ediyorlar. Bu düşünce bir yerde doğru ama es geçtikleri bir noktalar var. Hemen yazayım;
1- Yurt dışında herşey sistemli ve yazılı yürür. (ticket, email v.s)
2- abi, kanka, dayı, aga v.s gibi kavramlar yoktur ve aldığınız hizmet dışında ekstra olan herşeyin ücretini peşin olarak ödersiniz.
3- 4$'a aldığınız hosting için 20$ - 30$ destek bedeli ödemeniz olasıdır.
4- Sözleşmelerini adam gibi yaparlar ve sözleşmeyi müşterinin okumaması, müşterinin kendi sorunu olur. Müşteri ile yüz-göz olup, sonra da forumlarda haklarında açılan şikayet konularıyla boğuşmazlar. (Pek tabi yabancı hosting firmalarında da şikayetler bölümü var ancak orda bulunan konularda "msnden o bana küfür etti, ben onu dövmeye gidiyorum" gibi saçma ifadeler yer almaz)
5- Hukuki yollara başvurmaktan asla çekinmezler
6- Bir fiyat politikası belirlerken Sunucu ücreti / Sunucu kapasitesi = satış maliyeti, demezler. Her türlü giderlerini hesaplarlar ve sonrasında üzerine belli bir yüzde ile kar marjlarını ekleyip ona göre satış yaparlar. (Kampanyalar ve reklam giderleri daha farklı hesaplansa da 7/24 kampanya yapmazlar)
7- "Sunucuyu aldım, kontrol panelini kurdum. Başka yapacak birşey yok, hadi satış yapayım" şeklinde düşünce yapıları yoktur. Yeni projeler ve yatırımlar için çalışacak bir ekipleri vardır genelde. Hatta çoğu firmada, departmanlara ayrılır ve 1 kişilik dev kadrolar yoktur.

Bu maddeler uzar da uzar. O yüzden başkalarının ne yaptığını bırakıp, kendi işinize bakmanız sizin yararınıza olacaktır. Bırakın başkaları ticari hatalar yaparken, siz doğrusunu yapın. Eğer o insanların piyasayı batırdıklarını düşünüyorsanız, siz doğrusunu yapın. Tek doğru olsaydı bu sektörde, tek bir firma olurdu. Herkes ordan alırdı. Ancak bu kadar çeşitlilik olduğuna göre, insanlara sunabileceğiniz farklı birşeyler var demektir. Siz hizmetinizi sunmaya ve geliştirmeye devam edin. İyi geceler.