Profesyonel askerlik olsun, iyi de olur. Ama bedelli tam bir saçmalık. Bir kere anayasaya taban tabana aykırı. Nerde kaldı sosyal devlet? (Gerçi zaten yok)

Prof. askerliğin de öyle kolay halledilebilir bir olay olduğunu hiç sanmıyorum. Yıllar alır gelişimi. Kağıt üstünde hesaplamak kolay...

Herkes herşeyi eleştiriyor, tıpkı benim şimdi yaptığım gibi İsviçre'de yaşamıyoruz maalesef. Her ülkenin başına örülmüş terör gibi bir çorap yok. Ayrıca, ekonomik olarak yaptırım gücümüz de mevcut değil. Dışta kendimizi güvende hissetmediğimiz müddetçe, içte bağımsız olamayacağımızı düşünüyorum. Burada da ordunun caydırıcılığı ön plana çıkıyor. Bu tarihimize dayanan bir yaşam tarzı sonuçta.

Dün, Sovyet tehtidi yüzünden NATO'ya üye olan biz, bugün hangi ülkenin askeri yaptırımına karşı birilerinin kucağına atlamak zorunda kalırız ki? Kucağa atlayan değil atlatan oluruz olsak olsak.

Bazı alanlardaki geri kalmışlığımızı askeri üstünlükle gidermek zorundayız. En azından bölgesel bir güç olarak kalmalıyız ki söyleyecek sözümüz olsun.

Bugün birilerinin parmakla gösterdiği ülkelerin orduları da gayet caydırıcı. Rusya'nın ordusu, Amerika'nın ordusu, Çin'in ordusu hiç de fena değil sanırım. Bu adamlar boşuna mı para harcıyor? Tutup da Japonya, Almanya örneğini vermeye de kalkmayın. Aynı şey değil.

Dünyanın hızlı büyüyen ekonomilerinden biriyiz. Bu bir gerçek. Böyle bir ülkenin gerçekten caydırıcı bir orduya sahip olması gerektiğine inanıyorum. AB gibi bir birliğe de sırtımızı dayayamıyoruz kültür farklılığından dolayı. İşin gerçeği yalnız bir devletiz, güvenliğimiz ön planda olmak zorundayız.

Bakın 1. planda demiyorum. Ön planda olmalı. Keşke eğitim, istihdam alanında daha fazla yatırım olsa ama bu da bizim çözümleyebileceğimiz bir iş değil. Yukarıdakilere bakıyor.

Bu arada ekonomik kayıp vs. bahseden arkadaşları hayretle izliyorum. Ne kaybı?

İş hayatında sorun morun yaşanmaz askerlik yüzünden. Kardeşim askerlik yaşı 20. 20 yaşında kim istihdam yaratıyor Allah aşkına. 20-22 yaşındaki adam o kadar da verimli olmaz. Zamanında giderse problem yaşanmaz. Üniversite mezunu adamın yaptığı askerlik zaten 5 ay. 5 ay pek de uzun bir süre değil.

Genel Kurmay Başkanı umarım söylediğinden şaşmaz. Ben haklı buluyorum. Bu adam ülkenin asker ihtiyacını bilmiyor da sokaktaki vatandaş mı bilecek? Uzman söylese tamam. Bu konuda konuşan uzman da yok Herkes askerlikten yırtma peşinde (:

Çok yazdım yine.