Erişim süresi konusunda isteyen istediği lokasyondan çıkış sağladığı gibi konu ile ilgili zaten Türk Telekom mantığı ile a noktasından b ye gitmeden direk c ye gitme ile ilgili Telekom tarafında yapılacak sözleşmelerle farkın kalmayacağını bundan 2 ay önce bize bildirmişlerdi. Konu ile ilgili görüşüp bu konudaki çalışmaların ne aşamada olduğunu ve ne zaman tamamen erişim sürelerinin eşit olacağını öğrenebilirsen buradan yazarım ilgilenenlere. Şuan Kıbrıs gibi ekstrem lokasyonlar dışında süre farklı TTNET’e oranla 3-8ms aralığında tabi yine daha önce dediğim gibi kullanıcının pop’a olan uzaklığına yine lokasyonuna göre değişir.
Ping sürelerini yanlış söylemişim Uptime sürelerinden bahsedecektim.. Bunu kendimiz adına yazdım Uptime sürelerinin halka açık alanda belirtilmesi ve bu işi bağımsız bir yerden yapmak daha fazla güven verici olacak bizim adımıza tabi.
İzmir- İstanbul karşılaştırmasında bize gelen hattın aslında istanbul’dan dönüyor olmasını örnek gösterebilirim. Aynı şekilde hattı Antalya’da aktif uplink varsa oradan da döndürebilir veya Ankara dan da döndürebiliriz. Kullanıcının isteğine kalmış tabi..
Yazdığın sunucular, örnek vermiş olduğun trafik miktarları beni heyecanlandırdı.. Bizim müşterilerin %80 kısmı kalıplaşmış yıllardır bizimle çalışan insanlar genellikle bizim büyüyor olmamız aslında kurumsal hosting firmalarının büyüyor olması ile bağlantılı.. Siz bu şekilde hizmet vermeye başlarsanız 1Gbps üzerinde hatta sahip olamayan TTNET kullanan datacenterlar yine senin belirttiğin gibi piyasadan çekilme eylemine girecekler rekabet edemeyecek duruma gelindiğinden ötürü.. Hali ile bu size olduğu kadar bize de yeni müşteriler kazandıracak bir durum.
İşin bu boyutu değil aslında artık insanların sırf ucuz diye riske girip yurt dışından sunucu alıyor olmasına da gerek kalmayacak bu bağlamda da bu gelişmeler çok iyi olacak.
Bu konuda tamamen olumsuz olmaya da gerek yok, MARS bu noktada daha ufak kapasiteli şirketlere rekabet avantajını sağlayacak bu konudaki şirketler rahat olsunlar. MARS hala bitmedi, temmuz-ağustos ayında 100 Mbit erişim 1000-1500 TL fiyatlarına sağlanıyor olacak.
Sadece gerçek DC sayısı azalacak. Şirketler aynı kalacak...