Öncelikle YGS e giren tüm arkadaşlara geçmiş olsun dileklerimi sunarak yazıma başlamak istiyorum. Kimimiz iyi, kimimiz kötü yaptık. Sonuç olarak YGS bitti ve artık hedef LYS.
Sizce her şey bitti mi? Bence bitmedi, aslında her şey yeni başlıyor da diyebilirim.
Öncelikle şu YGS ile ilgili kuşkularımızı kafamızdan atmamız lazım. 'Tüh sınavım kötü geçti, her şey bitti, tamam seneye kaldım , acaba hangi dersaneye yazılsam ... ' vs gibi sorunlar eminim ki bundan bir iki gün öncesine kadar kafamızda yer ediniyordu. Ya da ' abi bu iş bu kadar, tamam yahu Tıp & hukuk garanti , bundan sonrası çocuk işi' sınavı iyi geçen arkadaşların kullandığı ibareler. Kesinlikle ikisinin de sonu uçurum. Bir taraftan kendini üzüyorsunuz kaybedersiniz, diğer taraftan rehavete kapılıp kaybedersiniz.
Misal Ali arkadaşım YGS den 440 puan bekliyor ben 400. Arada koca
40 puan fark var. Bence yok. YGS nin tüm sonuca etkisi % 40 değil miydi? Ne çabuk unuttunuz? O zaman Ali ile aramızda yalnızca 16 puan varmış. Her şey göründüğü gibi korkutucu ve derslerden soğutucu değilmiş
Önümüzde ortalama 2 aylık bir süre var değil mi?
Ve gireceğimiz sınavların tüm puanlamaya etkisi % 60 değil miydi? Ben Ali den 4-5 matematik fazla yaparsam aradaki fark kapanmaz mı ? Hatta katsayılar tam belli değil, belki bu 4-5 matematik ile Ali rüzgarımdan savrulur.
Onu da geçtim, şimdi YGS e girdiğimiz vakit kimimiz sayısaldan, kimimiz eşit ağırlıktan ve kimimiz sözel bölümden hazırlanıyordu. Sayısalcıların kabusu sözel ( Türkçe den çok sosyal ), Eşit ağırlıkçıların kabusu fen ve sözelcilerin kabusu matematik değil mi?
Artık yoklar
Bundan sonra gireceğiniz sınavlar sizin branşlarınız ile alakalı. Ve size bir avantaj daha sağlanmış. YGS 160 soru 160 dakikaydı. Bu ne demekti, her soruya 1 dakikadan az bir süre ( kodlama, sorular arası geçiş, sayfa değiştirme ...vs işin içine katarsak .) verilmişti. Artık zaman problemimiz de yok. Her soruya 1.5 dk veriliyor LYS de. Hatta kolay sorulardan avantaj elde edip 10-15 saniyede çözebileceğimiz sorular da vardır. O soruları zamanında çözersek bu süre 1,5 dk yerine 1,7-1,9 dakikayı da bulur ve işin güzel tarafı artık alanınızla ilgili olduğu için inanmıyorum pek bir sıkıntınız olsun.
Yeterince dinlenmediniz mi YGS den bu yana? Artık başlayalım diyorum.
Nasıl bir sistem oturtmalıyız MarathonMan?
Bence hafta içi oturup konularınızı çalışın, cumartesi günü LYS denemeleri çözünüz ve yapamadığınız soruları çözdürünüz. Pazar günü de cumartesi günü gibi deneme çözüp uğraşıp da yapamadığınız soruları çözdürünüz. Bir de bu iki gün yapamadığınız soruların konularını tespit edip, diğer haftaya hafta içi o konuları da gözden geçiriniz.
Sizden çok zor bir şey istemiyor anneniz ve babanız. Bu 2 aylık süreyi en verimli şekilde kullanıp sınav başarı ile vermenizi diliyorlar. Bence bu kadarcık şeyi inanıyorum yapabilirsiniz. Unutmayın başarınız en çok sizi sevindirir, başarısızlığınız en çok sizi yetiştirenleri üzer. Bu sözümden şu sonuç çıkmasın : Eğer sınavım kötü geçerse ailem başarısızlığıma çok üzülecek. Onlar sizin başarısızlığınıza düşündüğünüz gibi üzülmezler. Sizdeki zeka cevherini çıkartıp parlatamadığınız için, gelceğinizle ilgili kötü adımlar attığınız için, yapabileceğinize inandıkları halde sizin çalışmadığınızı gördükleri zaman üstünüze gidip sizi üzmek istemedikleri için üzülürler.
Sınav çıkışı emin olun ki önce gözlerinize bakarlar o mutluluk saçan gözlerdeki gülümsemeyi ararlar.
Tamam siz çalışın eğer başaramadıysanız ( ki inanmıyorum gerçek anlamda, kendini kandırmadan çalışan birinin yapamadığına) aileniz der: Vallahi elinden geleni yapanı yaptı ama olmadı sağlık olsun biz inanıyoruz önümüzdeki sene tekrar girer ve YAPAR.
Peki siz çalışmadan başarı beklerseniz ne olur? Bence hüsran.
Size inanıyorum kendinize inanındak sonra yapamayacağınız hiçbir şey kalmaz. Nerden mi biliyorum, soran olursa : İnternette gezinen birinin algılama sorunun olmadığını biliyoruz. Algılamada sorunu olmayan birinin bir konu üzerine çalışıp da başaramama gibi olanağı var mı? Bence imkansız gibi bir şey
Bu yazdıklarım siz r10 ailesinin birer fertleri için, yalnızca öneridir. Az çok kendinizi tanıyorsunuz. Bizim size yapabileceğimiz en önemli şey yolunuzu tarif etmek, size düşen ise; yalnızca yürümek. Aileniz, öğretmenleriniz, arkadaşlarınız ve biz arkanızdayız ...
Zaman ayırıp yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim, eğer faydası dokunup çalışmaya başladıysanız ne mutlu bizlere...
Başarılar dilerim, MarathonMan