beyzade adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Örnek olarak "hasat vakti" yaptıklarımız ;
  1. Haziran ayıyla birlikte pancar sulamasına başlıyoruz. Günde 3 kez tarlaya gidip boru hattını değiştiriyoruz. Her sulama 4 saat sürüyor ve 3 günde bitiyor. 15 günde bir olmak üzere ayda iki kez sulama yapıyoruz. Çok kurak bir yaz mevsimi olursa 3 sulama yapıyoruz. 3 gün süren sulama süresince tarlada toplam 10 saat bile kalmamış oluyoruz. Sonra 15 gün pancarla ilgilenmiyoruz.
  2. Çiftçinin en büyük geçim kaynağıdır buğday. Biçer gelir temmuz ayında. Grubumuzun 4000 dönüm tarlası var ve 10 günde bitiyor bu 4000 dönüm. Sürekli biçerin peşinde gezmiyoruz. Tarlamıza girdiği zaman arıyor bizi gelin buğdayınızı alın diye. Ortalama her grup elemanının işi 1 günde bitiyor aslında.
  3. Nohut pek fazla ekmiyoruz. 40 dönüm kadar nohut ekiyoruz. Yolma ve patoslama işlemi toplam 4 gün sürüyor. Yolma işine karışmıyoruz, işçiler yoluyor. Biz sadece patosluyoruz. Bu da 40 dönüm için 2 günde bitiyor.
  4. Saman yaptırıyoruz biçilen tarlalardan. Bunun anlatılacak bir yanı bile yok. 10 vagon samanı 2 kişi 4-5 saatte bitiriyoruz. Her vagonda 700 kiloya yakın saman gelmekte ve toplam 7 ton yapıyor. Körük kullanıyoruz, biz sadece körüğün önüne saman atıyoruz. Sabah başlarsak öğlen bitiyor yani.
Sonbaharda pancar söktürürüz işçiye 1 haftada pancar işi biter, sonra da 1 haftada bütün tarlalar sürülüp boş bırakılır. Kışın full yatılır hiç bir iş yok sadece ahırdaki hayvanlara yem verilir. İlkbaharda da ekilecek tarlalar ekilir, sürülecek tarlalar sürülüp boş bırakılır.

Şimdi hangi çiftçi sabahtan akşama kadar tarlada onu yazsana bana. 12 ay geçti toplam 2 ay bile çalışmadık. Bilip, bilmeden konuşma herşeye. Çiftçi kadar yatan insan yoktur. Bağkura gidip en alt sıradan yatırırsa emeklilik için parayı en alt sıradan emekli olur tabi. Benim 1 dayım 700 TL, bir başka dayım da 1200 TL emekli maaşı alıyor ikisi de çiftçi.
hocam söylediklerinize kesinlikle ve kesinlikle katılmıyorum.

bende köyde doğdum büyüdüm , ailem halen köyde.

siz işinizi tamamen teknolojik olarak ve büyük meblağlarda yapıyorsunuz. bunu bi deyişle de çiftlik gibi çok büyük. çünkü ekilen miktarlar fazla yani.

her çiftçi sizin gibi değil.

misal ben köydeyken sabah kalkıyoruz , inekleri , hayvanları komple bakıp seraya giriyoruz. sera da içinde bi şey olduğunda sürekli yapacak bi şeyler oluyor. en basitinden 2 dönüm sera için annem ve kardeşlerim bandırma , yaprak budama , dip otlarını yolma derken , başında girip sonuna gidene kadar başında zaten tekrar otlar başlıyor çıkmaya...

pamuk ektiğimiz zamanları hatırlıyorum sürekli çapa yapmaya , yeri gelince toplama yapmaya gidiyorduk. e siz işçi getiriyorsunuz işler çok daha kolay oluyor. herkes getirebiliyor mu işçi ?

biz misal seraya işçi getirsek sizin dediğiniz gibi iş hemen 1 günde biter 1 hafta yatarız sonra yine 1 günde biter böylece toplama desen zaten öyle e sonra ne kazanacaksın ? bi şey kalmıyor ki geriye ...

zaten her çiftçi sizin dediğiniz gibi olsaydı , onların çocukları , en bakımlu çocuklar olurdu , her ailede herkesin en kralından arabası olurdu. o yüzden mi böyleyiz ?

ben köydeyken sabahtan akşama kadar çalışıyorum. bunun öylesi böylesi yok , o iş bitse öbürü başlıyor. ben yokum şimdi ama ailem yine çalışıyor.