Burda hiç bir kurum veya kuruluşu övmek adına bu yazıyı yazmıyorum sadece değişen dünya şartlarına uygun olmak gerektiği noktasına vurgu yapmak istiyorum.
İlk olarak ülkemizde Devlet dairelerinin ve kurumlarının neden özelliştirilmesi gerektiği sorusunu ele alalım.
***Tcdd, Karayolları, Tekel vs vs bu kurumlarda çalışan işçilerin %80i artık kendi denetim sistemini kurduğu için çalışmamak onlar için bir sorun haline gelmiyor.
***Çalışan günün belirli saatlerinde işe uğrayıp selamını çaktıktan sonra çarşıda pazarda kırlarda ve çeşitli yerlerde gününü gün ederek asgari ücretle çalışan bir kişinin yaklaşık 4-5 katı maaş alabiliyor.
***Artık devlet bu kurumlar üzerindeki denetim mekanızmasını yitirmiş durumda. Bu denetim mekanizmasını yeniden toparlamak şuan çalışmakta olan kişilerin belkide yarısını işten atılmasıyla mümkün ki bunu göze alabilecek bir hükümet maalesef yok.
Neden üniversiteli bir genç iş bulamıyor?
***İlk olarak şunu bilmek gerekiyor ÜNİVERSİTE okumak, iş bulmak veya kişilere iş verme zorunluluğu anlamına gelmiyor. Yani haliyle ilkokul mezunu kişi rahatlıkla ülkemizde en iyi şekilde ticaret yapıp gerekli itibarı görebiliyor.
***İkinci olarak kişi üniversite boyunca hiçbir takım çalışmasına katılmadan, bulunduğu bölümün hakkını vermeden ve zar zor okula bitirdiği halde hemen iş bulması gerektiğini düşünüyor. En basitinden forumda iş verenler bölümünü ele alırsak herkes vasıflı işini iyi bilen kişiler arıyor. İşvereninde bunu araması oldukça doğal. Hepimiz demiyormuyuz 'Sen en iyisi ol mutlaka gelir iş seni bulur.'
***Üçüncü olarak her ilde artık üniversite olduğu gibi bazı illerde birden fazla üniversite bulunuyor. Yani bir kişi üniversite okuyup benim niye işim yok deme hakkına sahip değil. 10000 tanede üniversite olsa bu böyle 100 tane olsada okuyup okumamak tamamen sana kalmış bir olay.
***Mesela bir örnekle açıklayalım şuanda ülkemizde her yıl çok az sayıda fizik öğretmeni işe alınıyor. Sen hala bunu bilirek iş bulamayacağını bilerek bu bölümü adı okusun olsun diye gidersen hiç bir anlamı kalmıyor. Onun yerine 4 yıl boyunca bir iş hakkında gerekli donanıma sahip olarak kolayca iş sahibi olabileceğini bilmesi gerekiyor.
***Son olarak üniversiteli olmak sadece iş bulmak değildir. Yine en basit örnek ülkemizde 100binin üzerinde mahkum var ve bu mahkumların sadece 500 küsürü üniversite mezunu ve neredeyse hiçbirinin adi suçu bulunmuyor.(tecavuz, hirsizlik, adam oldurmek gibi)
Biraz daha yazacaklarım var...