KahvaLti adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
ee arabada devir saati yoksa ne yapacak. devir saati kadar, motorun bağırmasından anlamaya çalışsın. zaten debriyaj yüzünden sıkıntıda. sınavda muhtemelen soğuk soğuk terleyecek. yolamı baksın, devir saatinemi. yalnız bide devir saati normalde (130 u geçtiğimiz zamanlar ve dur kalklar dışında) hep 2-2,5 arası olması lazım değilmi? ben dikkat etmedim hiç, devir saati kaçtayken vites attırdığıma ama benim bildiğim kadarıyla 3000 devir oldumu vites değiştirmek lazım. yanlış biliyor olabilirim, hem bilgi olsun, yanlış biliyorsamda beni düzeltirsen çok sevinirim.

Alıntı
Usta ben nasıl öğrendiğimi anlatayım.

Şimdi gösterge tablosunda bir hız birde hararet (yada motor gücü adı her ne ise) ibresi var. Şimdi ayağımı debriyajdan yavaş yavaş çekerken eğer vites 1 de ise o ibre 1 ve 1,5 arası gibi iken gaza basmaya başlıyordum ve araba hiç teklemeden kalkıyor. Eğer vites iki de ise 2 ve 2,5 arası ortalama bir ibrede gaza yavaşça basıyorum ve gene aynı şekilde hiç teklemeden kaldırıyorum arabayı.

Normalde hep ibreyemi bakacaksın tabiki hayır ama en azından motorun sesine hakim olabilirsin yada sürdüğün arabanın nasıl kalktığını çözebilirsin.

Yani açıkçası benim anlattığımda secorama ve tago arkadaşların anlattıklarından farklı değil. Ben sadece daha farklı bir biçimde anlattığıma inanıyorum.
Birincisi devir saati olmayan arabamı olur ? akıl mantığa sığar mı senin dediğin. Hadi diyelim ki adamın kişisel arabası tamam bozulmuş olabilir ama bu kursun arabası öyle bir lüksü yok.

İkincisi yazdığımı tam okumadın yada yorumları takip etmedin, adam diyor ki ben alıştırma yapacam bende diyorum ki (bold olan yer) alıştırma yaptığın sırada o işleme bak ki ayağın ne kadar debrijayda ise tahmini birşeyler çözersin motoru hissedersin.

Şimdi kapıya çık araban varsa kontak çevir, eğer yoksa bir taksi çağır rica et, önce kontağı kapat sonra geri çevir bak bakalım kaçı gösteriyor, devir saati giderken 2-3 arası olur bu doğru, ama adamın derdi kalkışla gitme ile değil, zaten bu adam hızlanmasına göre vitesi değişiyor. YANİ ADAMIN GİTMESİ İLE İLGİLİ SORUNU YOK KALDIRMASI İLE İLGİLİ SORUN VAR

Ayrıca evet devir 3 te vites değiştirmek motoru yormaz arabayı bağırtmaz.

Kısacası sen kontağı çevirirsin ve ibre biri gösterir. Debriyajı köklersin vitesi bire yada ikiye alırsın, ayağını yavaşça debriyajdan kaldırırsın, ortalama iki üç saniye kadar (bu süre zarfında motor kötü hava şartları yoksa, bakımı iyi ise arızalı değilse) sonra zaten devrine ulaşır ve sen yavaşça gazı köklersin. Araba gitmeye başlar, durmaz devam eder.

Alıntı
araba benzinliyse; debriyaja sonuna kadar bas, hafif gaz ver, sonra debriyajı yavaş yavaş bırak. araba hareket etmeye başladığı noktada hemen tut debriyajı, 1-2 m. kadar gittimi yavaş yavaş tekrar bırak. tamamen bırakınca gerisini yaparsın.
Adam zaten bunu yaptığı için duruyor. Burada anlattığın acemi için değil bildiğimiz araba kaldırma yöntemi, bunun neresinde basitlik bir anlatsana ?

Tamam olarak bilmiyorum dizel arabalar direksiyonda var mı ?