demreli adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam sen iste sana video çekiyim debriuaj ile gaz ayarını anlatan

Debriyajdan ayağını azıcık çek hafif gaz ver.Sonra debrijaydan ayağını yavaş yavaş çek ve gaza hafif yüklen.
otomatiğe alışkın birisi ve çok acemiler öyle yaparsa ya fırlar, ya stop ettirir öyle kaldırmaya gerek yok.

şimdi hocam sen o önce debriyajı bırak falan diyenleri boşver, büyük ihtimalle stop ettirirsin. ben sana en acemi işini anlatayım, işini garantiye al. normalini gerekiyosa sonra öğrenirsin:

araba benzinliyse; debriyaja sonuna kadar bas, hafif gaz ver, sonra debriyajı yavaş yavaş bırak. araba hareket etmeye başladığı noktada hemen tut debriyajı, 1-2 m. kadar gittimi yavaş yavaş tekrar bırak. tamamen bırakınca gerisini yaparsın.

yoook araba dizelse; bak aracın dizel olduğunu bilmiyosan, en kaba tabirle s*çtın demektir. dizel arabada debriyaja sonuna kadar bas, gaz vermeden yavaş yavaş bırak, kavramayı yakaladığı an araba gitmeye başlar. araba gitmeye başladığı an hafif gaz ver ve yavaş yavaş bırak debriyajı.

umarım yardımı olur

Anafor adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Usta ben nasıl öğrendiğimi anlatayım.

Şimdi gösterge tablosunda bir hız birde hararet (yada motor gücü adı her ne ise) ibresi var. Şimdi ayağımı debriyajdan yavaş yavaş çekerken eğer vites 1 de ise o ibre 1 ve 1,5 arası gibi iken gaza basmaya başlıyordum ve araba hiç teklemeden kalkıyor. Eğer vites iki de ise 2 ve 2,5 arası ortalama bir ibrede gaza yavaşça basıyorum ve gene aynı şekilde hiç teklemeden kaldırıyorum arabayı.

Normalde hep ibreyemi bakacaksın tabiki hayır ama en azından motorun sesine hakim olabilirsin yada sürdüğün arabanın nasıl kalktığını çözebilirsin.

Yani açıkçası benim anlattığımda secorama ve tago arkadaşların anlattıklarından farklı değil. Ben sadece daha farklı bir biçimde anlattığıma inanıyorum.
ee arabada devir saati yoksa ne yapacak. devir saati kadar, motorun bağırmasından anlamaya çalışsın. zaten debriyaj yüzünden sıkıntıda. sınavda muhtemelen soğuk soğuk terleyecek. yolamı baksın, devir saatinemi. yalnız bide devir saati normalde (130 u geçtiğimiz zamanlar ve dur kalklar dışında) hep 2-2,5 arası olması lazım değilmi? ben dikkat etmedim hiç, devir saati kaçtayken vites attırdığıma ama benim bildiğim kadarıyla 3000 devir oldumu vites değiştirmek lazım. yanlış biliyor olabilirim, hem bilgi olsun, yanlış biliyorsamda beni düzeltirsen çok sevinirim.