konuyu açan üyeye:

güzel çalışıyorsunuz, çabalıyorsunuz. takdir ediyorum. ama spam'e çok kaçıyorsunuz ve insanların şevkini kırıyorsunuz. bu tarz başlıklar atmayın, sırf sitenize hit sağlama amaçlı ya da kendinizi tanıtma amaçlı konular açmayın lütfen. seo sandığınız gibi 2+2=4 bir konu değildir. ve emin olun bu işi sizden kat kat daha iyi bilenler var. kendinizi ister istemez ezdirirsiniz böyle başlıklar açarak.

ikincisi, "seo işi" almak için tek yol vardır. o da müşterinin sitesini üste çıkarmaktır. bunu yapabiliyorsanız, hangi foruma ne yazdığınızla kimse ilgilenmez. bunu yapamıyorsanız da, nerede size "hoca" denildiği önem taşımaz. işi bilmeyenlere faydalı olmaya çalışmanız hoş ama bilenlerin de gazabından kendinizi korumalısınız. örneğin bu başlık, tam bir felaket olmuş.

konuya gelince: google sanıldığı kadar müthiş bir sistem değil. backlinklere verdiği önemin yüksekliği, diğer prensipleri çoğu zaman çöpe atıyor. bir üyenin söylediği gibi "trust rank"'i yüksek bir sitenin, nereden ne çaldığı önem taşımaz hale bile gelebiliyor. çünkü sağlam backlinkleri vardır, güveni çoktan sağlamıştır. diğer gariban site ise, neresini yırtarsa yırtsın, üst sıralara çıkamaz.

özgünlük, seo prensiplerinden bir tanesidir ama en önemlisi değildir. bunun backlinkle ve diğer prensiplerle desteklenmesi gerekir. öyle olmasa, kaynak sayfa 10'uncu sırada çıkarken, sadece kaynak sayfaya link verenler ilk 9 sırayı paylaşmazlardı.

turst rank'e gelince: trustrank, aslında yahoo'nun bir uygulamasıdır. google'ın trustrank'i ise antiphishing alanındaki bir uygulamadır ve seo ile ilgisizdir. milletin trust rank dediği ise, google'a atfedilen ama onunla ilgisi olmayan "güvenilir, öne çıkan, temel kaynak" site anlayışıdır. her ne kadar terimsel olarak google ile ilgisiz olsa da, seo zaten bu amaç için vardır.

bir sitenin seo'su ne kadar iyiyse, trust rank'i de o kadar iyidir diyebiliriz(tekrar belirtiyorum, trust rank diye bir şey aslında yok). seo'nun iyi olması da, içerik kalitesi, backlinkler, vs ile ölçülür. bunlarla ilgili binlerce yazı zaten forumda var.