Atatürk’ü sigorta reklamında seyretmenin mutluluğu
AÇIKÇA söyleyeyim, Anadolu Sigorta’nın reklam filmini tüylerim ürpererek seyrediyorum. Hem de bıkmadan, usanmadan. Ne zaman, hangi kanalda yayınlansa, televizyonun sesini açıp, izliyorum. Eminim ki, birileri çıkıp, Atatürk’ün, bir şirketin reklam filminde kullanılmasını acımasızca eleştireceklerdir. Anadolu Sigorta’yı; Atatürk, üzerinden ticari çıkar sağlamakla suçlayacaklardır. ‘Nasıl olur da, Atatürk’ün reklam filminde oynatılmasına sevginiz, saygınız izin veriyor’ diye söyleyeceklerdir. Nitekim, söylüyorlar, eleştiriyorlar da...
Elbette, herkes istediği gibi eleştiride bulunabilir. Eleştiri yapıcı olduğu müddetçe, kimsenin diyecek bir sözü yok. Sadece bu eleştirileri yapanlara sormak isterim... Konunun detayı iyi biliniyor mu? Resmin tamamı görülüyor mu? Bundan sonra anlatacaklarım da benim görüşüm.
Önce; bilmeyenler için, konunun detayından, daha doğrusu tarihten bahsederek başlayayım. Atatürk’ün girişimiyle 1924 yılında İş Bankası, ardından da 1 Nisan 1925’te yine, Atatürk’ün öncülüğünde Anadolu Sigorta kuruluyor. Ve İş Bankası ile İttihad-ı Milli Sigorta Şirketi ortaklığı tarafından, dörtte biri ödenmiş, 500 bin TL sermaye ile; İstanbul, Galata’daki Ünyon Han’da faaliyete başlıyor. İşte o Anadolu Sigorta, bugün 85. yılını kutluyor. Yine o Anadolu Sigorta, bugün kayıtlı sermayesi 500 milyon TL, ödenmiş sermayesi ise 425 milyon TL’ye ulaşmış bir sigorta devi.
Şimdi soruyorum... Atatürk’ün, kurduğu ya da kuruluşuna öncülük ettiği kaç şirket bugün ayakta ve faaliyetine devam ediyor? Kaç şirket, bugün kendi alanında bir dev haline gelmiş? Ve Atatürk’ün kurduğu kaç şirket, bugün yüzde yüz yerli sermayeli kalabilmiş? Bu soruların cevaplarını vermeye gerek var mı? Herkes çok iyi biliyor.
Noyan Doğan