Makaleyi okudum ancak bakış açısı çok farklı Çanakkale savaşını baştan sona düşündüğünüz zaman ilk etapları kara savaşı olarak devam ediyor sonra deniz savaşları sonra itilafların denizaltı gemileri....işte bu evrelerin hepsi Çanakkale savaşı esnasında gerçekleşiyor ancak sonuca baktığınız zaman Türk ordusu başarı ile savaşı kazanmıştı şimdi sonuca bakmadan daha savaş esnasında birkaç denizaltı karasularımıza girdi diye başarı ile bitmiş bir savaşa gölge düşürmek ve Çanakkale geçilmiş demek çok yersiz.Önemli olan savaşın neticesidir savaş esnasında asker de geçer gemi de....Sonuca bakmayıp arada bir evresini alıp hezeyan gibi göstermek ancak tarihimizi lekeler bu konuyu bahattin ögel veya Osman turanın ağzından dinlemek lazım ki ben o kadar kaynaklarını okudum böyle bir yargıya rastlamadım......
Tarihi, hoşumuza gidenin ağzından dinlemek gibi bir yanılgı olabilir mi.
'1915 yılında hiçbir düşman gemisi veya askeri Çanakkale Boğazı'nı geçemedi, Marmara Denizi'ne adımını atamadı' şeklinde yorumluyorsanız' demiş zaten yazı başlangıcında. Anladığım kadarıyla öğretmeni de bunu kastetmiş.