obje tabanli yazilim basli basina bir deryadir. sahsen ozellikle yazilim tecrübesi olmayanlar icin su adimlari oneriyorum
- ilk basta normal php kodlari ile html ve php iç içe girmiş halde kod yazin. zaten bu aşamada yeterince yazinca acaba heryerde aynı kodları yazmaktan nasıl kurtulabilirim diyeceksiniz.
- ikinci adim fonksiyon yazmaya başlayın. artık tasarım içinde yazdığınız kod oranları düşmeye baslayacaktir. bu aşamada ise nasıl daha derli toplu ve daha çok ilişkisel işlemler yapabilirim diye düşündügünüz anda zaten obje tabanlı yazilimin ihtiyacini hissedersiniz.
- üçüncü adim obje tabanlı tasarim ve tasarım şablonlarına geçiş (MVC dedigimiz yapıda zaten bir tasarım şablonudur) burdan sonra nirvana var zaten :P
bu adımları geçmeden zaten ne objeden birşey anlarsiniz ne fonksiyondan.
mesela şu aşağıdaki fonksiyonu hakkıyla anlamıyorsaniz daha fonksiyonları imkan ve kabiliyetlerini kavrayamadan oop ile ilgileniyorsunuz demektir
function denemeFonksiyonu($sayi1, $sayi2 ,$carpan = 10){}genel olarak obje tabanlı yazılım bir kültürdür.
artıları
- derli toplu kod yazarsınız
- artık hersey nesnedir, nesneler arasında ilişki kurarak gidersiniz.
- objeleri serialize etmek kolaydir.
- başka bir dile (örnegin java yada c#) geçmeniz kolaylaşır
zira php5 ile özellikle 5.3 ile tam java tadında oop oldu php
eksi sayılamayacak eksiler;
- oop yazmanız daha fazla zaman alır ama oran olarak ilk birşeylerin ortaya çıkma süreci yavaş daha sonraki süreç hızlıdır.
- herşey ve her iş oop yazılmaz.
- hakkıyla oop yazmak için öğrenme süreci ve alışme süreci geçirmeniz gerekir
gibi gibi