Prosedürel veya fonksiyonel programa ile oop yi karşılaştıralım.

İlk cümle "OOP ile yapılan herşeyi fonsiyonlara zaten yaptırıyorum. Niye oop kullanayımki o zaman ?"

* : Bu cümleyi kuran biri %99 oop bilmiyordur veya öğrenmeye çalışmış fakat öğrenememiş zor gelmiş bırakmıştır.

Bende aynı cümleyi kurdum çünkü php yazarken oop yi anlamak çok çok zor. Çünkü phpnin debug (debug = yazdığınız kodları satır satır atlarak çalıştırmak) yapabileceğimiz bir editörü yok. (phped debug yapabiliyor ama anlamak için yetersiz. Zend i denemedim)

Benim şansım bir şekilde C# a geçiş yapmam ve asp.net yazmak zorunda kalmamla oldu. Visual Studio Ide si sağlam debug özellikleri ile bana oop nin tam olarak mantığını çözdürdü.

Bende aldım php mi oturdum C# daki bilgilerimi aynısını uyguladım. Bakın birebir aynısını aldım ve kullandım. Bu sayede php de oop nasıl yazılır öğrendim.

Şimdi Oop nin yararlarına gelelim.
1) Kod yapınız bir düzen kazanır. Sonradan yapacağınız değişikler çok basit olur.
2) Aradınız kodu bulmak dert olmaz. Mantık oturdunuzda aradığın kod bloguna ulaşmak enfazla 2 tık zaman alır.
3) Kodlarınız okunabilir olur. Sizden sonrakide baksa o kodu anlar.
4) Yazdığınız nesneleri başka projelerinizde kullanabilirsiniz.

Şimdi Zararlarına Gelelim
1) OOP ile yaptığınız işlemler fonksiyonlara göre daha yavaştır.(milisaniye oynar)
2) OOP nin ilk yazılımı çok uzun sürer (bunu iş veren istemez, işin hızlı bitmesi daha önemlidir onun için)
3) OOP başlangıç gerçekten zordur. Çünkü bugune kadar hep fonksiyonlarla yazmışsınızdır.

Dahada sıralayabiliriz...

Şimdi ben ne mi yapıyorum. İş yerinde oop kullanmıyorum. Evde kendi projelerimde zamanım varsa oturup zevk için oop yazıyorum.