Arkadaşlar üniversitenin server odasına sunucu bir bilgisayar koyacağız siteler için. Adamlar destek vermiyor sadece siz kurun herşeyi getirin biz ağ kablosuna bağlarız diyorlar.
Bağlantı Hızı: söylenen 150mbit
Sunucu özellikleri
E7500 Intel C2D işlemci
4gb ddr2/3 ram
320gb sata -2 7200rpm 16mb HDD
1gb ati ekran kartı
10/100/1000 mbps ethernet kartı
Şimdi işletim sistemi olarak ubuntu 9.10 server edition olacak.
Öğrenmek istediklerim ise şimdi bu makinede şu anlık tek sistem barınacak, Ancak ileride 2-3 sistem barınmasını istediğimde her domain için bu alanları nasıl ayıracağım.
Diyelim makineyi kurduk zaten php mysql iss destekleri beraberinde geliyor, Direk olarak kullandım ve dns ayarlarını o tek siteye göre yaptık. Sonrasında bu alanları local mantığına göre klasör klasör mü ayarlayacağım yoksa sunucuyu önce vps / vds lere mi ayırmam gerekiyor ve tabi sonrasında whm ile sitelere mi paylaştırmam gerekiyor.
Bu sunucu üniversitenin subdomaini ile kullanılacak, ancak gene üniversite de bağlı olduğum departmanının birkaç sitesi şahıs domainlerine ait dolayısı ile yarın bigün o siteleri bu hazırladığımız sunucuda barındırmak istersek neler yapmalıyım.
Şöyle söyleyeyim kısaca elimde ubuntu server ve yukardaki özelliklere sahip bir sunucu olacak bunu şu anda tek site için kullanacağım ama ilerde bu sayı 4-5-6 belki daha fazla siteye çıkacak, ben bu sunucuyu en aktif şekilde hangi yazılımlarla bölebilirim ya da böyle bi bölünüm için herhangi bir yazılıma gerek var mı?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...