Satış her halukarda yasak. Ancak bazı belgeli haklar resmen devrolunabiliyor. Bu durumda bağlı alan adının da yeni hak sahibine devrini mümkün kılıyor kurallar. Yani bence bir ihtilaf yok kendi içinde. Alan adının belge ile alınmasından değil belgeli haklardan bahsediyor. Bu aynı zamanda nic.tr'nin uyguladığı "hakkın asıl sahibine teslimi" ile ilgili kurallara da uyuyor.
Yani şöyle izah edeyim:
Bir com.tr alan adını şirket ismi için ise ticaret sicil gazetesinde şirket isminizin aynı olması ya da alan adı tahsis emrinde talep ettiğiniz ismin ticaret sicil gazetesindeki faaliyet alanlarınıdan biri olması gerekir. Şirket isminiz ile alan adı tahsis emrinde talep ettiğiniz alan adı aynı ise ve bu alan adını tescil ettirmişseniz yarın biri sizden bunu alamaz. Hak sahibi sizsinizdir. Ancak ticaret sicil gazetesindeki bir faaliyet alanınıza uyabilecek bir alan adı tescil ettirmişseniz, örneğin faaliyetlerinizden biri iskender kebabı yapımı (benzer örnekler özellikle alan adı tescil edebilmek için yapılmış ve mevcuttur) olsa, yarın da biri iskender kebabını marka olarak tescil ederek bunda hak idda etse, nic.tr alan adını marka sahibine teslim eder. Çünkü iskender kebap birinde faaliyet alanıdır, diğerinde ise doğrudan marka; isim hakkıdır.
Şimdi bu örneği neden verdim ? Zira belgeli alınan bir alan adında ilk sahip belgesiyle tescil ettirmişti. İkinci sahip ise hak sahibi olduğunu belgelemişti. Aradaki fark, bahsedilen belgelendirilmiş haklar bu türden belgelere de işaret ediyor ve satış değil devir diyor. Bu tür bir devir ille de iki rakip ya da birbiri ile hukuken anlaşmazlığa düşen iki taraf arasında olmak zorunda değil.
Şirket devirlerinde de durum aynıdır.
Aslında genel olarak nic.tr'nin hak teslimine dayanan yapısını beğeniyorum ama bazı noktaları fazla abartıyorlar. Örneğin böyle bir ihlal durumunda kişye bağlı tüm tr uzantılı alan adlarının iptali hukuken uygun mudur bilemiyorum.