Daire al, Arazi al diye yorumlayan arkadaşlar bu işin zararlarından hiç bahsetmemişler sanıyorum.

Bir şehir planlamacısı olarak bu işler mesleğim olduğundan tecrübelerim biraz daha fazla.

Daire;
Satın alması kolay. İlan çok. Peki ödeyeceğiniz vergiler? ev içi masraflar ? Herkes ev satın alıp kiraya veremiyor o kadar basit değil bu işler. Ayrıca kiraladığınız zaman evde oluşacak hasarlar olabilir. Faturaları ödemeden kaçabilirler. Herkesi iyi niyetli bekleyemezsiniz. Acil paraya sıkıştığınızda 70.000TL'ye o daireyi geri satmak istediğiniz zaman değerinin düşmeyecğini size kim garanti ediyor ki ? Her evin piyasası artmaz arkadaşlar yanlış bilgilendirmeyelim. Ulaşımdan oluşacak farklılıklar rotasyonlar bile ev değerlerini yükseltip düşürebiliyor. (örneğin komşu mahalleye metro gelişi sizin dairenin değerini düşürüp karşı komşununkini yükseltebilir) Kiracılar haklarından bahsetmeme gerek yok. İstediğiniz anda sözleşmeyi fes edip ben paraya sıkıştım dairemi satmam gerekiyor diyemezsiniz sözleşme dolana kadar. Ha diyelim bir yılık kontrat yaptınız ki bir yıllık kontratı pek çok insan kabul etmeyebilir ya sonrası ? hemen bir ayda evi geri satabileceğinizi nerden biliyorsunuz?

Bu işlem aylar hatta yıl bile sürebilir. Bir yıl boyunca evinizin giderlerinden siz sorumlu olacaksınız aidat parası vs gibi. Yani biraz daha mantıklı konuşalım.

Arazi;

Arazi konusu çok risklidir. Aynı şekilde bunun da bir garantisi yoktur. İmar planı çıktımı arazinize hem köşe olabilirsiniz hemde batmış bir balık da olabilirsiniz. Arazi alırken tamamen mantıklı bir yerden almanız gerekmekte ayrıca bilirkişilerle görüşürüp fikir ve tavsiyeler almalısınız. Kendi başınıza kafanıza göre karar verip kör vuruş yapmaktansa bankaya yatırın derdim. Arazinin de sorunları çıkabilir. Toprak koşuludur alt yapıdır odur budur inanın bu işler bu kadar basit değildir.

Umarım biraz bilgilendirdim. Amacım kötülemek ve ya eleştirmek değil ama detaylı bir şekilde bu iki seçeneği kafanızda canlandırmanızı istedim.