Arkadaşlar boy uzaması konusunda internette bir çok yazı var hepsini okuyabilirsiniz.Kimisi işinize yarar kimisi sadece vaktinizi öldürür.Ama bu konuyu bende bir ara düşünmüştüm.Ama öyle kafamada takmamıştım.Çünkü boy uzaması konusunda sizin yapabilceniz şeyler kısıtlıdır.Boy uzunluğu çoğunlukla genetiktir ve ailenizdeki genlerle alakalıdır.Öyle insanlar varki dedesinin babasına çeker sadece o uzundur ve kendiside onun gibi uzun olur.Ama aslında tüm ailesi kısa boyludur.Burda belki birazda şans faktörü var...

Boy uzaması konusunda yapabilcekleriniz araştırdığım ve öğrendiğim kadarıyla spor ve beslenme ile ilgilidir..

Örneğin boy uzaması için proteini kesinlikle yeteri miktarda almalısınız.Ben bir kaç aydır günde en az iki yumurta bir büyük bardak süt peynir vs. alıyorum ve işe yaradığını söyleyebilirim..

Spor konusunda da her spor dalı boy uzamasını desteklemez örneğin güreş, halter gibi spor dalları boyu daha da kısaltır.. Halterin neden boy kısalttığı zaten tahmin edilebilir, haftada defalarca o ağırlıkların altına girmek bu sorunun cevabı..Güreşe gelicek olursak haftada defalarca enerji kaybettiğiniz ve bir yerden sonra vücudun kendi depoladığı enerjiyi vs. kullandığından boyunuz kısalır..

Ama yüzme, basketbol, voleybol, vücut geliştirme vs. gibi sporlar boy uzamasını destekler..Hepsinin tek tek nedenlerini yazmıyorum ama az çok tahmin edilen ve bilinen şeyler..(aslında kısa boylu basketbol, voleybol oynayan ve yüzücü olan insan var ama bunlar istisnadır) sadece kalın harfle yazdığım vücut geliştirme olayının boy uzamasına destekci olmasına neden diyebilirsiniz.. Şöyleki adı üstünde vücut geliştirme ama sadece geliştirmekten kasıt ağırlık kaldırmak spor yapmak değildir..Yapılan spor ile birlikte dengeli bir beslenme programına ve uyku düzenine sahip olmalısınız..Çünkü güreş konusunda dediğim gibi dengeli beslenmezseniz vücudunuz gelişmek için yeterli katkıyı alamaz ve kendi vücudunuzdan harcıycanız için aksine kısa kalabilirsiniz bile..çünkü gelişim durur..

O yüzden spor ve düzenli bir beslenme + uyku düzeni ile boy uzamasını destekleyebilirsiniz..Ama doğru bir şekilde uygulamak kaydı ile.. erkeklerde gelişim 24-25 yaşına kadar devam eder ama bu maksimum yaş sınırıdır kişiden kişiye değişir..

Bu tarz konularda çok araştırmalı ve okumalısınız.. öğrenmelisiniz.Çünkü herkesin yararlı olarak bildiği gece süt içmek bile aslında çokta yararlı değildir..Eğer sütten yararlanmak istiyorsanız kahvaltıda ve gün arasında almanız gerekmektedir..Çünkü gece aldığınız süt vücut dinlenme safhasına geçtiği için %10-20 oranında yarar sağlar yani tam verim alamazsınız.. geri kalan %80 lik katkıyı idrar olarak sabah tuvalete bırakırsınız.. O yüzden herşeyin doğrusunu öğrenmek ve uygulamak en önemli nokta..

Çok fazla yazdım sanırım ama bu konuda birşeyler biliyorum tecrübeyle sabittir o yüzden paylaşmak istedim

yaşım 19, boyum 1.69, yüzümde daha sakalın s'si yok hala gelişme çağındayım

2 aydır düzenli prof. spor yapıyorum (fitness, yüzme, basketbol vs.) ve kesinlikle katkısının olduğunu söylebilirim

bu arada o kadar şey yazdım konuyu açan arkadaşada bir cevap vermeden gitmeyeyim..

ahmeTRz daha gelişme çağındasın bunu kesinlikle söylebiliriz o yüzden kafana çok takma bence ve illa birşeyler yapmak istiyorsan yukarda yazdıklarım doğrultusunda birşeyler öğren ve yap..