Emrearici adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Gold bölümünde daha öncesinde konu açmıştım yasal olmadığı söylenmişti ama, biraz düşündüm garip geldi.

Ben İsim soyisimle adres sorgu programı satmak istiyorum. Kendim yazmadım, Ama elimde mevcut. Bu programın yasal olmaması nedendir? Kötü amaçlarda kullanıldığında tabiki kötü ama dolandırılan birinin gayette iyi işine yarayacaktır ? Neden yasal değildir, veya satsam başıma ne kadar iş alırım öğrenebilirmiyim gerçekten bilgili olanlardan ?
Merhabalar,

Örneğinizden yola çıkarak; kişiler arasındaki hukuki değere sahip sorun/ anlaşmazlıkları çözmede mahkemeler yetkilidir, bir diğer olasılık kanuni olarak yoktur.

İlgili sorunuzun cevabı niteliğindeki 5490 Nüfus Hizmetleri Kanunu' nun 48-(1) Maddesi Hükmü gereğince: ''Yerleşim yeri adresi ve diğer adreslere ait bilgilerin tutulmasına ilişkin politikanın oluşturulması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, idari birimlere göre genel uygulamaya geçiş tarihlerinin tespit edilmesi, ulusal adres veri tabanı ile MERNİS veri tabanının ilişkilendirilmesi ve adres bilgilerinin paylaşılmasına ilişkin işlemler Bakanlıkça yürütülür. Bakanlığın nüfus kütüklerindeki adres kayıtlarını tamamlamak maksadıyla işbirliği talebi kurumlarca karşılanır.'' şeklindeki Adres bilgilerinin tutulması ve adres standardı içeriği ilgili sorunuzun cevabını vermiş olacaktır.

Ek olarak ilgili 5490 Nüfus Hizmetleri Kanunu' nun MADDE 52-(1) Maddesi Hükmü: ''Bakanlık, talepleri halinde kurumlara, usul ve esasları Bakanlıkça tespit edilmek üzere adres bilgilerini elektronik ortamda Adres Paylaşımı Sistemi ve Kimlik Paylaşımı Sistemi çerçevesinde verebilir.''
Kanun koyucu açık bir şekilde kişilerin adres bilgilerinin arşivlenmesi, elektronik ve reel ortamlar yolu ile 3. kişilere verilmesi ve bu dağıtımın koşullarını belirtmiştir. İlgili kanun hükümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Konu hakkında profesyonel hukuki danışmanların da görüşünü almanızı tavsiye ederek iyi çalışmalar diliyorum..