İnternette Türkçe'yi berbatlaştıran bir yazım stili mevcut; buna genelde Emoca deniliyor. Bir dil değil kesinlikle sadece aptal bir yazım stili. Türkçe yazılan metinleri bu aptal yazım stiline çeviren fonksiyonu bir kaç farklı sitede gördüm.
Bende oturup bunun tersini çeviren bir fonksiyon yazdım. Artık onların yazdıklarını daha rahat anlayabileceğiz =)
Tabi o kadar kolay olmadı fonksiyonu yazmak çünkü; Türkçe yazılmış metindeki g,ğ ve k harfleri onların yazı stiline çevirildiğinde q yerine geçiyor. Bu durumda q harflerini çevirirken kelimedeki duruma göre g,ğ ve k harfleri ile değiştirmek gerekiyordu. Biraz uğraştırsada kısmen doğru şekilde çevirmeyi başarabilen bir algoritma oluşturdum.
Sistem yanı sıra yanlış yazılmış kelimeleride düzeltebilme özelliğine sahip. Tabi bu konuda kelimenin yanlış yazımı ile doğru yazımını vermek gerekiyor. Bu yüzden bu yönünün geliştirilmesi çok uzun zaman alabilir.
İlerleyen dönemlerde sitelere bırakılan forum mesajları, yorumları düzeltebilecek bir eklentide yapmak planlarımın içerisinde.
Örnek bir çeviri
emo yazı stili
taqhtıM fötr şaphqha
eMO 0LdhuM ishtiqLaL'dhe
dhaMaLı BiLeqhLiqim vhar dha
resHiM çeqhecheqh ayhNa Neredhe?
türkçe çevirisi
taktım fötr şapka
emo oldum istiklal'de
damalı bilekliğim var da
resim çekecek ayna nerede?
Emoca Test bağlantısı