bi de olayın şu boyutu var. kaynak kodlarını kimse vermek zorunda değil. daha doğrusu şöyle deyim: bizde copyright removal denen olay yok. misal kallavi scriptlerin satışında adam bunun için ekstra para ister. size scripti satar ve altına all rights reserved çekip linkini basar, yani reklamını yapıp scriptini tekrar tekrar satabilir. lisanslı ve lisanssız script satışı da var bi de. burda kaynak devreye giriyor. tek sana yaparım 10 lira, istediğim kadar satarım, ben host ederim veya kaynağımı şifrelerim 2 lira gibi.
mevzu kaynak koduyla tümden teslim etme etmeme değilde, baştan oturup açık açık anlaşma yapılmaması. bütün bunlar için büyük projelerde özellikle sözleşme yapılıp belirtilse, böyle sonradan verirdim vermezdim olmaz.
adama ben 1000 dolar dedim, anlaştıp, gördü kabul etti demiş. adamın elle veri girdiğini düşününce hele, hiç anlamayan birini bulup kafasına göre takılmış. ee baştan konuşmayınca adama ne diycen ki şimdi?
işi bilmeyen kişiler bu konularda mutlaka ama mutlaka çevrelerinde bu işleri bilen birilerine sordurup (mümkünse yakın veya güvenilir bi tanıdık) tamamen onlara havale etsinler. webmaster (veya öyleyim diye geçinen diğerleri) karşısında bilen birini görsünki, yolunacak kaz buldum misali sömürmesin milleti.
1000 dolara düz html ? vay be, piyasanın şimdiki halini düşününce panelli, ajaxlı sitelerin fiyatını düşününce hele.
neyse, artık olan olmuş, geçmiş olsun deyim ama ucuz etin yahnisi durumuyla ilgili, bu forumda o kadar çok konu açılıyor ki bununla ilgili sorunlar tek taraflı değil. pazardan karpuz alır gittigidiyor gibi site yaptırcam bütçem 100 lira diyen bile var. işten anlamayan bunu der, diğer anlamayan da ben 50 liraya yaparım diye kapar.
bu konu çok su götürür velhasıl.