Türk kökeni tartışmasına hiç girmeyeceğim. Çünkü bilgim yok. Haddim de değil.

İlgim ve bilgimin olduğu otomobil konusuna birşeyler yazmak istiyorum.

Bazı arkadaşlar Etox'a toplama falan yazmış. Doğrudur toplama. Hiçbir şirket 2-3 seneye %100 kendi fabrikasından çıkan bir araç üretemez. Üretir ancak işin içine maliyet girer.

Bakınız Renault'un alt markası Dacia'a. Piyasadaki Dacia marka otomobillerin parçalarının %30'a yakını Türkiye'de üretilip Romanya'ya gönderiliyor. Ama sonuçra Romanyalı marka, üretici diye tanınıyor.

Bakınız benzer şekilde Türk jant üreticisi CMS'ye. Avrupa'nın en büyük oem jant üreticisi. Sitelerinde de görebileceğiniz gibi Bentley'den Peugeot'a kadar birçok markaya jant sağlıyor.

Forumlarda vs. cahil cahil toplama, çakma araba falan diye yazıyorlar. Sinirim tepeme çıkıyor. Kolay değil kardeşim sınırlı bir bütçeyle sınırlı bir vakitte otomobil üretmek. Elini tutan yok ama yolundan saptırmaya, çıkarmaya çalışanlar çok.

Etox ekibinin de yakındığı bir durum var. Şu forumlara, sitelere saçma sapan yorumlar yapanları takmıyorlar ama okuyunca insanın hevesi gidiyor. Adı üstünde prototip. Numune bir araç için adam far, ayna fabrikası mı kursun. Tabiki başka markalardan alacak, koyacak.

Biz niye millet olarak iyi olan birşeyi beğenmeyiz, hep eleştiririz anlamıyorum.