Uzun zamandır Küçükte olsa bir ticaret yapıyoruz. yanlız bu yaptığımı ticaretin bir kısmı ticari etige ticaret kurallarına uygunken bir kısmıda gerçekten komik ve gülünc buluyorum.
peki neden?
Hangi Ticaretcinin bir Ürünü Satarken " BÜTÇENİZ NEDİR "? sözü ile karşılaştınız.? Ben genel olarak hangi magza / Alışveriş merkezi / Dükkana girsem alacak olduğum ürünün bir Fiyatı birde Bilmem % Kaç indirimi. taksitli alımında ve peşin alımındaki avantajları belirli. yanlız zaman zaman r10 üzerindeki akadaşlardan adı lazım değil domainden tutun, siteye, ıvırzıvıra her ne alırsak bazı arkadalar "BÜTÇENİZ NEDİR" ilk soru bu oluyor.
sanırım buda serbest piyasanın, serbest esnaf agzı olsa gerek. alacak olduğum ürün bu ve bu üründe bütçem 1 tl ne yapacaksınız? yada 1000 tl ? ayrı bir güzellikmi yapacaksınız? fiyatı belirli olmayan ticaretler aslında HAKSIZ KAZANÇ degilmidir? ne tuttursam kaardır öylemi? peki farzedelim tutturdunuz iyi kazanc elde ettiniz . alıcı olan arkadaş baktı gördüki başkasına bu daha ucuza gitmiş veya başka bir yerde daha ucuzuda var bu vatandaş size hakkını helal edermi?
vicdan kuralı insaf özelliği nerde kaldı?
Ticarette Gönül Rızası Çok Önemlidir. Karşılıklı Rızaya Dayanan bir Akittir Ticaret. Şayet Rızam yok ve bunu alıyorsam Bu Kara Borsadan Farklı bir Ticaretmi olur?
Alacak olduğumuz şey belirli olmasa.. O zaman Siz bana bütçe sorun ve bu bütçenin yeterine bir ürün bana tavsiye edin onu alalım. o zaman haklısınız.
ürün benim degilmi istedigime 5'e istediğime 10'a satarım. elbette satarsınız bunda sonuna kadar hepimiz özgürüz yanlız birtek konu varki. ticarette " KİŞİSEL AYRIMLAR " etik bir davranış degildir. Hakdır Hukuktur yarın bunu Mutlaka Ödersin. O Yüzden İslam Dininde Satıcıyı ve Alıcıyı Zorlamak pek uygun görülmemiştir. Satıcı Kaar Konusunda Serbest Bırakılsada İnsaf özelliğini yitirmemelidir.
Bu Yazım Kimsenin Şahsında bir Kötülemek , Kimseyi Yermek Amacıyla Yazılmamıştır. Niyetim Sadece " BÜTÇENİZ NEDİR " Şeklindeki Sorulara Serzenişimi Dile getirmektir.
Saygılar- Herkeze iyi Forumlar