Kazaklar Türk değilmi arkadaşım?Yoksa sendemi, asyadaki Türkleri Türk kabul etmeyenlerdensin?Birde son zamanlarda bu çıktı!Kazaklar kendilerini Türk olarak kabul ediyor, sen etmiyormusun?
Valla kac tane kazakla konustun bilmiyorum ama sen kazakistana gidip adamlara siz turksunuz dersen, canli olarak ve tek parca mekandan cikma ihtimalin cok az.
Bunun yaninda verdigin linkti google translate ile ingilizceye cevirdim, orada
turkik ruhuyla yapilmis yaziyor. Turk arabasi sozunu ben sitede bulamadim.
Hazarin dogusunda turkik ile turk kelimesi arasinda daglar kadar fark vardir. Oralarda turkiyede yasayan yerel halkla karisip (Bahsi gecen yerel halk: rum, cerkez, arnavut, bosnak, laz, kurt, bulgar, abhaza,zaza, ermeni vs oluyor), anadolunun yerel kulturunu benimseyerek, altayli kulturu dejenere olmus turkiklere turk diyorlar.
Turkiyede yapilan DNA calismalarida kazaklari hakli cikariyor. Bizim memleketin aslinda sadece 9-12% arasinda orta asyadan gelen turkik genler cikiyor. Digerleri yerel halk.
Son 5 bin yilda anadoludaki genlerde ciddi degisimler yok. M.O 2000 yilinda anadoluda hititler vardi, bize hitit diyorlardi, sonra cok devlet kuruldu, devletin mekanina gore lidyali, likyali, karyali, bitinyali, galacyali, kapadokyali, klikyali, ermeni olduk. Mezopotamyayi ele geciremeyen, anadoluyu basiyordu. Her gelen yerel kulturun icinde takiliyordu. Romalilar mekani bir ara aldi, herkes 100-200 yil icinde birden romali (turkcesi rum) oldu. Sikiyorsa olma, oldururler adami. MS 1100'lerde turkikler mekani basti, dogu roma ayvayi yedi, sonra osmanlilar geldi, anadolu yavas yavas musluman oldu. 100 yil once anadolunun 25-30%'i hristiyandi. Sonra savas oldu, hristiyanlari postaladilar, biz muslumanlar mekanda kaldik. Yaklasik 90 yil oncede etnik kokenine bakilmadan, butun muslumanlar turk oldu. Turk tanimini yapan insan (Mustafa Kemal) zaten turku Turkiye vatandasligina bagladi. Az bisey kalan musluman olmayanlarda turk oldu. Yani tanim geregi herkes turk oldu. Tanimi yapan turklugu kulturel kimlik olarak belirledi, irka indirgemedi. Sonradan irk muhabbeti basladi. Yani 100 yil once dogsan turk baska bir seydi, simdi baska birsey. Mesela 100 yil once cerkez cerkezdi, simdi turk oldu. 100 yil once ermeni dolu diye bi kufur yoktu. Vatandaslarda sadece musluman, gayrimusluman kimligi vardi. Kimsede irk kaygisi yoktu. Bu irk olayi daha cok dilden ortaya cikti. Anadolunun genetigi cok karisik, anadoluda yok yok. Mekan corba gibi. Corbaya her gelen yeni bisey katmis, ama corba her zaman corba kalmayi basarmis.
Genetik acidan biz Kazaklardan yada o civardaki hicbir guruba benzemeyiz, biz daha cok yunan ve acem (iranli)karmasi gibiyiz. Gecen gun bir yerde okudum, kan iligi transferinde genlerin uymasi gerekiyormus. Ermenilere en uygun ilikler paso turkiyeden cikiyor, ayni sekilde turklere en uygun ilikler ermenilerden cikiyormus. Millet sasirmis falan. Ulen sasiracak ne var, ikiside ayni bagin uzumu dedim, millet ters ters bakti. Zaten Belgradtan, Bagdata kadar herkesin hardware az cok ayni. Software yerellik gosteriyor. Mekana, zamana ve politik guce gore software(yani irk anlayisi vs) degisiyor.
3500 yil once anadoluda dogsan Kral Hattusilinin ordusunda misir firavununa karsi savasacaktin, 500 sene once dogsan padisah Yavuz icin misirdaki turk devleti memluklulerle savasacaktin. Simdi dogmusun, bizle 9-12% genetik bagi olan insanlari bizle ayni irk yapmisin, internet ortaminda onlarin arabasini turk arabasi diye yedirmeye calisiyorsun. 1000 yil sonra anadoluda dogsan, bugun hititliler sana ne ifade ediyorsa, turk kavramida 1000 yil sonra ayni seyi ifade edecek.
Turk arabasi olsa ne olacak, arap arabasi olsa ne olacak, kazak arabasi olsa ne olacak allah askina... Insan her yerde ayni insan. Sartlar olustugunda arabada yapar, uzay mekigide. Turkte, arapta, hintlide, cinlide, japonda, ispanyolda, fransizda, amerikalida araba yapar. Herkes yapar. Kazaklarin yaptigi arabayla ben niye gurur duyayim? Onu gectim, elin italyani, fransizi araba yaptiginda niye gurur duymuyoruz, baslik acmiyoruzda, kazaklar araba yapinca baslik aciliyor? Ezilen milletlerin arabasi deseniz, japonlar, koreliler ne zamandan beri araba yapiyor...