Sen böyle düşüneceksen vizelerin kalkmasına gerek yok.
Dün haber sitelerinde yorumlarda da gördüm vizeler kalkınca herkes rusyaya gidip kızlar da onları bekliyormuş havasına girmiş. Şuanda gitmek isteyen zaten gider vize için çok uğraştırmıyorlar ki. Kendine güvenen gitsin moskovada tanıdığı yoksa veya bilgisi yok birşey olur gelir.Onun dışında konuşulan herşey boş.
Rusya ile vizeler kolay kolay kalkmaz fakat eğer kalkarsa bu ticaret için çok iyi olacak. Binlerce türk firmasi eskiden rusyaya mal gönderiyordu fakat 98 yılında rusya bazı uygulamalar koydu. Sonra şu kriz çıktı derken iyice işler bozuldu. Bakmayın haberlerde artık türk kamyonlarını fazla zorlamıyorlar diyor. Eskiden rusyadan bir rus gelirdi merter,laleli,osmanbey v.s alırdı 5-10 çuval mal gemiyle hop giderdi kimse de fazla karışmazdı. 2000 lerden itibaren birçok kargo kapandı ve bu şekilde kolay ticareti kapattılar tabi bizimkilerin pisliklerini saymıyorum o da var ticaret öldü. Eğer vize kalkar ve ticaret yönünden AB de olduğu gibi sınır olmazsa rusyayla çok iyi olacak. Ama bana sorarsanız bu uzak bir ihtimal. En fazla suriye,lübnan ile yaptığımız gibi vizeyi kaldırabiliriz.
İşin komik tarafı Türkiye zaten kimseye vize uygulamıyordu. 10$ veya Euro verdiğin zaman 1aylık vizeyi basıyorlar havalimanında isteyen herkese. Ayrıca vizeyi kaldırdığı ülkeler de zaten başvurduğunda türklere hemen vize veren ülkelerden.Ve bazıları sanmasın ki vize yok en basiti suriyeye gideyim oturayım. Öyle birşey yok. Oraya gidersin 3-6 ay birşeydi vizesiz oturursun sonra ya çıkış yapacaksın ya da oturma izni gibi birşey alacaksın.
Rusya'dan isteyen her rus zaten 10$ vize vererek geliyor. Tatil içinde zaten paketin içinde herşey ve ucuza geliyor. İsteyen türk vatandaşı da kolay şekilde gidebilir fakat orda güzel bi kazıklanabilir öyle ucuza birşey yok
Yakında balkan devletleriyle de vize uygulaması kalkacak. Fakat sanırım asya ve arap tarafından birkaç ülke daha kaldı sonra başlıyacaklar. Balkanlar'da ise kosova,sırbistan,hırvatistan ise vize değilde türkiyeye davet sistemi uyguluyor. Ordan birinin sizi davet etmesi gerekiyor veya 2dk başvurup kısa sürede vize alabiliyorsunuz. Tur firmasıyla gittiğinizde onlar hallediyor.
İşin özü vize uygulaması kalkan ülkeler bir nevi zaten uygulamıyordu zorluk çıkarmıyordu ve Türkiye'de kimseye vize uygulamıyor. Benim görüşüm bu iyi bir adam ama öyle pek sevinilecek veya abartılacak bir durumu yok. Zaten olması gereken birşeydi. Adam norveçten basıyor 3-4 ülkeyi geziyor durmuyor hiçbir yerde sınır yok biz burda 50-100 yıl öncenin modasını daha yeni kaldırmak için adım atıyoruz.