Lutfen 1. bölumu okumadan buna geçmeyın. Lutfen 2. bölumu okumadan buna geçmeyın.
En son havaalanında kalmıştık,girişteki vize memuru "Welcome to U.S.A." dedi,bankodan geçtik,bavullarımızı alacağımız alana geldik.
Oh ne güzel girişi yaptım,nasıl olsa vizemde 10 senelik,illa ki bir baltaya sap olurum bu süre içinde die düşünmek yanlıştır.
Pasaportunuzu cebinizden çıkarın,amerika vizesinin basılı olduğu sayfayı açın,orda I-94 kod adlı *** kadar bir kağıt görceksiniz,bu kağıdın üstünde sizin amerikada ne kadar süreyle kalabileceğiniz yazmaktadır.
Bu tarihi yazan da,az önce kapıda sizi sorguya çeken elemandır,tipinize veya kendi ruh haline göre 3 ay veya 6 ay basabilir.Genelde 6 ay bastıkalrı için sizi boşa kıllandırmaya gerek yok.
Sonuç olarak sizin vizeniz isterse 100 senelik olsun,Amerika' da en fazla 6 ay süreyle kalabilirsiniz,6 ayın sonunda çıkış yapmak zorundasınız,eğer çıkış yapmazsanız kaçak pozisyonuna düşersiniz.
İşte dönüş bileti almanızın önemi burda ortaya çıkıyor,2 ay sonraya alınmış olan bileti,giriş yaptıktan sonra,4 ay daha erteletebiliosunuz,bi taşla 2 kuş hesabı,hem kapıda kıllık çıkmıo hem de dönüş biletiniz hazır oluo.
Amerika vatandaşları hemen girip çat çat bavullarını aldıkları için,siz oraya ulaştığınızda genelde bavulunuz öle sk gibi duruo olur.Bavullarıda aldık,o sırada cep telefonları açılır,sizi karşılayacak olan dış kapının dış mandalı tanıdık aranır,"Abi ben geldim nerdesin?" die ve köyden indim şehire misali çıkışa dogru agır adımlarla yürünür.
Genelde Türkiye'den gece binilen uçuşlarda 15 saat uçmanıza ragmen,indiğinizde yine gece olur,gündüzdede bu geçerlidir.Kapıda karşılanırsınız,öpüşme koklaşma seansından sonra havaalanından çıkılır.
Arkadaşlar ilk gunleri,ev kiralamayı,araba almayı,işe girmeyi 4. bölümde anlatcam,şimdi ilk ayak bastıktan sonraki dikkat etmeniz gerekenleri madde madde yazıyorum.
*-) Türkiye'den getirdiğiniz hattı hemen çıkarın ve kendinize yeni bir yerel hat alın,bu kontorlü hatları benzincide dahi bulmak mümkündür,Türk hattınızla aileye haber vermek istiosanız mesaj çekin veya çağrı yapın onlar arasın,çünkü dakikasının 80 kontorden ücretlendirildiğini unutmayın,yeni aldığınız amerika hattıyla,siz ararsanız ortalama dakikaya 1 dolar,aileniz sizi ararsa dakikaya 10 cent ödersiniz,msg ise genelde 15 centdir.Bu hatları almak beleştir,sadece içine yuklediğiniz para kadar ücret ödersiniz.
*-)Amerikadaki elektrik akımı 110 volt olduğu için,bir tane converter alın,10 dolara satılan bu aletler,elektronik eşyalarınızın 110 voltta çalışmasını sağlar.(Burda çok rahat bulabilirsiniz)
*-)Yanınızda nakit para taşımayın,ertesi gün bankaya gidip bir hesap açtırın ve nakidinizi buraya yatırın,atm kartınız 3-4 günde elinize ulaşacaktır,üstünüzde kalan parayı ise 20 dolar veya 10 dolarlardan oluşturun,100 dolarlık banknot kullanmayın,cebinizde taşımayın
*-)Kimseye kesinlikle çalışmaya geldiğinizi,burda bir hayat kuracağınızı anlatmayın,Türk dahi olsa.
*-)Tuvaletlerde kıç yıkama musluğu yoktur,sıçtıktan sonra kıçımı nasıl yıkıcam *** die şaşırmayın,tuvalete bie şişe suyla girin veya yanınızda ıslak mendil taşıyın
*-)Türk ehliyetini 6 ay süreyle burada kullanabilirsiniz ama polisler genelde kıllık çıkarır,trafik kurallarına uyduğunuz sürece kimse sizi durup dururken çevirmez,çevirdi diyelim,sakın arabadan inmeyin (türk işi,hayırdır memur bey hesabı),ellerinizi direksiyona koyun ve bekleyin,uymadığınız trafik kuralını size söylediği zaman,aaaaaa hiç farkında değilim die cvp verin,uyarı alırsınız,dvm edersiniz,yok acelem vardı geçtim kırmızıda derseniz,cart die 350 doları yapıştırır
*-)Acil durum olmadıkça hastaneye gitmeyin,kapıdan ayak basınca çat die 200 dolar yazarlar,Türkiye'den gelirken tatil sigortası yaptırmayın çünkü burda bi ske yaramıo,kullandığınız antibiyotik veya reçetelı ilaç varsa yanınızda getirin,burda doktor reçetesi olmadan alamazsınız,o doktora da en az 300 dolar verirsiniz

*-)Sigara içiosanız yanınızda 4 5 karton getirin çünkü Türk sigaralarından sonra buranınkini içince kusmanız gelir
*-)Alışveriş merkezlerini gezerken,*** ne ucuzmuş die her boka atlamayın,sadece ihtiyacınız olanları alın,dün akşam yazıcı,fotokopi,fax,scanner özellikleri olan brother marka all in one ı ,22 dolara aldım,fiyatları siz kıyaslayın,burda giyim ve elektronik ucuz olduğu için ayak uydurana kadar hiç bişey almayın
*-)Toprak Toprağı Gurbette Skermis,bu atasözunu de unutmayın
Saygılar Sevgıler Efenım
Dvm Edecek....
Benden Size Sürpriz