arkadaşım bak amerikada hangi kitapları okuyupta böyle konuşabiliyorsun bilemem.
15 yil oncede benim fikrim ayniydi. Kitap okuyarak bu fikri olusturmadim. Muglada oturuyormussun, sanirim orasi pek goc almiyor. Izmirin varoslarina git, koyleri yakilip zorla goc ettirilen insanlarla konus, sende biraz insafli olmaya baslarsin.
istese osmanlı o zamanda kürt diye birşey bırakmazdı senin bundan haberin varmı ?
Bu ne simdi? Yani konu ile ne alakasi var.
Zaten Osmanlida kurtlere uygulanan sistem su anda uygulansa, sorun aninda biter.
Sorun zaten bizim devletin oraya uyguladigi politika.
bu güne kadar hangi osmanlı padişahı boyunduruğu altındaki milleti ezdi yaktı yıktı, milletini ortadan kaldırdı ?.
Wallachia ve Pontus ilk aklima gelenler.
çıkan onca isyana karşın yine kürtler osmanlı topraklarından sürülmemiştir, katledilmemiştir, istese bunu yapacak gücü yokmuydu sanıyorsun koskoca osmanlı devletinin.
O zamanki isyanlar ekonomik temelliydi. Kimlik temelli kurtlerin isyani benim bildigim kadariyla yok.
Su andaki isyan kimlik temelli.
Osmanli idaresi hakkinda bilgisiz oldugunuz yazdiklarinizdan cok belli oluyor. Oncelikle sunu ogrenin, su anda Turkiyenin guneydogusu olan bolgenin cok buyuk kismi savasmadan, Osmanliya mezhep kavgalari sebebiyle baglanmistir. Bir tane bile Osmanli askeri olmeden Diyarbakira girilmistir. Cunku sehir onceki hanedana isyan edip, Osmanliya katilmak istemis, 1.5 sene direnmis, sonunda Osmanliya katilmistir.
Osmanlidada (Mesrutiyetten once) insanlar irklari nedeniyle bir yerlere surulemez zaten. Padisah bunlari kesin dese bile, bunlari kesecek asker bulamazsin. Cunku musluman kesilmez. Su anda militarist egitim surecinden gectiginiz ve Osmanliyi bir Turk imparatorlugu sandiginiz icin keserdi, ama kesmedi, oldururdu ama oldurmedi seklinde argumanlar uretebilirsiniz, ama imparatorluklarda boyle seyler olmaz. Denge her zaman korunmaya calisilir.
sürülenler idam edilenlerde zaten o isyanları çıkaran baş lardır.fazla uzatmayacağım ki bi de bana çanakkale savaşı zamanını anlattırma.
Hocam, sen ucmusun... Canakkale savasi ile bu konunun ne alakasi var yahu. Dam ustune saksagan, vur beline kazmayi...
bu gün kürtler türkiyede özgür vatandaş olarak yaşıyormu yaşıyor, doktor mühendis, avukat polis asker vs. vs. vs. olabiliyormu olabiliyor,
Boyle bisey yok hocam. Benim kurt ve avukat olan arkadaslarim isimleri Kurtce olduklari icin barodan izin alamadilar.
Musluman olmayan azinliklar devlete giremiyorlar...Hani nerde esitlik. Yok oyle bisey. Varmi devletin anayasasinda musluman olmayanlar devlet dairesine giremiyor diye. Yok... Ama uygulamada var. Uygulama ile kanun arasinda daglar kadar fark var.
Daha 2 ay once, 14 yasindaki kiza havan topu attilar. Devletin savcisi sorusturmaya bile gerek gormedi. Acaba ustune havan atilan kiz cocugunun kurt olmasindan olabilir mi? Yada en tembe savci bu duruma denk gelmistir degilmi.
17.000 kisi faili mechul. Nerde bu insanlar. Yukarida bir arkadas aciklamis, kurtum diyeni, alip goturmusler. Sen hic turkum diyeni alip, goturen devlet gorevlisi gordun mu? Demekki, esitlik yokmus.
10-15 sene Kurtum diyemiyorlardi.
Adalet herkese esit davranmiyor. Yukarida acikladim bak. Askerin biri malum bolgeden oldugu icin 2.5 yil hapis aliyor, digerleri almiyor.
Yani oyle esitlik yok.
Fevzi Cakmak ve zamanin iktidar partileri Dogu'ya yatirimi hep engellemislerdir. Bu dedigim son 20-30 yillik olay degil. Yani en basindan beri hizmet verilmemistir.
12 Eylulde diyarbekir cezaevini oku. Yani insanlar sadece irklari yuzunden b.k yedirildi bu ulkede. Adama b.k yedirip, ondan sonrada herkes esittir demenin olayi nedir. Yani devlet turk, kurt demeden herkese b.k yedirse, haklisin derim.
kürt açılımınada bilmem neyininde içine etmişim, tüm bunların hepsi pkk lı şerefsizlerin kışkırtmasıdır o kadar,
Teror orgutu sorun degil. Sonuc. Bunu bu foruma 20 kere yazdim belkide. Insanlara esit muamele yapilmamasinin sonucu.
benim dünya kadar kürt kökenli arkadaşım dostum var, niye ben bundan 10-15 yıl önce kürt arkadaşlarıma çocukluk arkadaşlarıma sen kürtsün olm s.git demedim de şimdi zorla pkk nın galyanına gelen bir kısım kürt bunu kendine dedirtiyor ?
Bu gozlukle zaten olaya bakarsaniz, bu sonucu cikarirsiniz.
Halklarin birbiriyle zaten sorunu yok. Sorun devlet ile halkin bir bolumunu olusturan insanlar arasinda. Hic kimse kurt diye bir insana zulumde yapmaz, iyilikte yapmaz. Ama devletin hakimi 2.5 yil cezayi yapistiriyor adama, yanindaki kurt olmayanlarida serbest birakiyor.
Halkin buyuk cogunluguda bu zulm karsisinda sesini cikarmiyor. Sonrada zulum teror orgutunu cikarinca, sorun cikiyor.
Televizyonlar falan sorunu sadece terore indirgiyor. Halbuki 90 yildan beri sorun ayni. 85 yil oncede sark islah raporlari yaziyorlardi. 1950-60'larda kurt yoktur, bunlar karda yururken kart kurt sesi ciktigindan kurt adini almislardir deniyordu.
Yani devlet adamin irkini kabul etmiyordu. Yok boyle bisey diyordu. Dilini kabul etmiyordu. Bunlari bir yana birakip, bir anda sorunu sadece teror orgutune indirgerse, zaten sorunu cozemezler.
Herseyi gectim, sehir, koy isimlerini degistirmisler. Niye degistirmisler, hic dusundun mu? Ben sana soyleyeyim. Kurt yoktur demek icin. Mekanin ismi kurtce kalsa, ilkokul cogundaki cocuk sorar, madem kurtce diye bisey yok, peki bizim koyun adi niye turkce degil?
Planli, programli bir sekilde insanlarin kimliklerini yasamalari engellenmis. Halada engelleniyor. Butun kavga bu.
Bulgaristandaki turklerin isimlerini bulgar devleti bulgarcaya ceviriyordu. Millet ayaklaniyordu. Ayni seyi bizim devlet uzun doneme yayip yapiyor. Hic kimsenin sesi cikmiyor. Cinliler dogu turkistanlilara zulum yapiyor, bizde herkes ayaklaniyor, bizim devlet ayni seyi 90 yildan beri yapiyor yahu.
hiç düşündün mü bunu ? bakın 21. yy da yaşıyoruz herkesin eli kalem tutacak deniyor ama hemşerim o da bi yere kadar , az daha kışkırtılmaya devam edilirse eğer vatan için ne gerekirse o yapılır, bizim burda şöyle bi söz vardır. " vakitsiz ve fazla öten horozun başı tez kesilirmiş"
Osmanlida 1820'lerden sonra vakitsiz oten horozlarin ustune silahla gitti. Neler oldugunu biliyorsun. Okullarda ulkelerin savasla kaybedildigini falan anlatiyorlar. Hicbir alakasi yok. Bi yer silahla zaptedilir, ama silahla elde tutulamaz. Ulkeler, sehirler insanlarin gonullerinde kaybediliyor. Insanlar horoz gibi ottuklerinde, devlet horozu dinlemeyip, horozu keserlerse, horoz kendi ulkesinde otmeye karar veriyor.
Ayni sey Amerikadada oldu. Oten zenci horozlari kesiyorlardi, sorunu uzun sure cozemediler. Sonra horozlari kesmemeye karar verdiler, horozlari dinlemeye basladilar, ortalik kan golune donmedi.... Oncede ortalik kan goluydu.
Gozunuzun onunde yasanmis ornek var. Anadoluda hukum suren Roma, Bizans, ve Osmanli ne zaman horozun basini tez kesti, tepetaklak asagi gitti. Ne zaman horozu dinledi, memleket gelisti.
1821 yilinda Mora isyani sirasinda, yunanlilar ile anlasma yapsalardi, sonradan bolge kaybedilmez, sonrada corap sokugu gibi balkanlar gitmezdi. Balkanlari savasla degil, insanlarin gonullerini kaybettigimiz icin kaybetttik. Ayni sekilde ortadoguyuda.
Tarih tekerrurden ibarettir derler. Bence en iyisi oten horozu dinlemek, niye ottugunu ona sormak.... Horozu tez kesmeye kalkisilirsa, zaten olacaklar belli. Gecmiste ne olmussa, 20 sene sonra bizim memlekette tekrarlanir.
Sen hic dusundun mu Antepliler niye dusman isgaline karsi koyduda, 100 km guneyindeki halepliler isgali kabul etti diye.... Hic dusunme ben sana soyleyeyim: Cemal Pasa araplara zulm ediyordu, onune gelen arap aydinini kafasina gore asiyordu. Araplarda bunlar gitsin, istemiyoruz artik demeye basladilar. Ayni seyi Antepte baska biri yapsaydi, Anteplilerde isgali kabul ederdi.
Niye mesela ingilizler 1. dunya savasinda bizim guney ordusunu darmadagin ettikleri halde Helep hattinda beklemeye basladi? Halepten Istanbula kadar onlari durduracak hicbir ordu yoktu... Niye ilerlemediler?
Hic dusunme ben sana soyleyeyim... Ilerleselerdi, oralari ellerinde tutamazlardi. Cunku halki iradesine karsi bisey yapilamaz. Halk istemiyorsa, orada ingiliz hukumeti olmaz.
Yukarida Diyarbakir'in Osmanliya nasil baglandigini anlattim. Simdi kalip durup dururken bu zulum niye. Adamlar zaten baglanaacgiz diye irade gostermis, savasa girmis, zamaninda canlarini bu ugurda feda etmis. 500 yil sonra kalkip, adamlarin kimligini, kulturunu, dilini niye devlet inkar ediyor. Niye esit davranmiyor?
Herseyi gectim, su yapilan zulum size yapilsa ne dersiniz. Gorkunya ukesinde yasadiginiz dusunun. Sabahtan cocuklar okula gidiyor. Varligim gork varligina armagan olsun diye bagiriyorlar, ama gork irkindan degiller. Cocugunuz avukat oluyor, isini yapamiyor, cunku adi gorkca degil. Adini gorkca yapacaksiniz, ondan sonra avukat olacak. Ben gork degilim, korgum dersen hapse giriyon. Dilini konusmak yasak. Biri cikip biz gork degil, korguz derse bir sekilde ortadan kayboluyor. 20 sene sonra kuyuda buluyorlar. Ayni sucu isliyorsunuz, gorklular ceza almiyor, siz 2.5 yil hapis yatiyorsunuz. Kabul eder misiniz bu zulmu? Ondan sonrada gorklunun biri cikip, hepimiz kardesiz, biz sizi isteseydik keserdik, hic zulum falan yok, siz nerden bunlari cikariyorsunuz derse ne yaparsiniz?