Ekonomik krizlerin maalesefki teğet geçtiği iddiasıyla dolu şu ülkemizde ,para kolay kazanılamayan,adeta aslanın ağzından bağırsaklarına kadar inmiş bir gereç..
Artık para kazanmak zor falan değil imkansızın imkansızı..Çalış çabala bir zamla alıversinler elinden tüm maaşını..Kiracı isen zaten ev sahibinin elinden kurtulupta,kasabın,manavın,marketin yanına kadar bile gelebilmen mucize..Hadi onuda başardın ayın sonunu getirmek daha büyük cambazlık isteyen bir konu..
Normal mevzuların ,yaşantıların dışında birde nette para kazama sevdası (yada ümidi demek belki daha doğru olur)başladı ülkemizde..
Kimisi büyük forumlarda bilgilerini satıyor,kimi yazdığı scriptleri,kimi kurnazlıkları,kimi beleş sitelerden sahte üyelik veya aldatmalarla topladığı paypallarını satıyor,kimi link satıyor kimide umut satıyor..
Umut demişken..Bir site açıyor bizim netten az anlayan zamanı çok işi yok delikanlımız..Hem vakit geçirmek istiyor net aleminde,hemde para kazanma telaşında..Umutlarını google reklamlarına,adportlara,adtechlere ve daha sayamadığım bir sürü şeye bağlamış..Başvurusu kabul edilmiş ama müşteri nerdeee..Arıyor işte sağda solda sitelerde.. Ama bir ses ona"hoooop"diyor"dur bakalım"Siteni ileri getir öncede bizde reklamı sonra verelim..Senin PaRan yokki diyor..Ya benim param olsa zaten ne işim varki buralarda diye iç geçiriyor bizimki..Yaa diyolar sen yanlış anladın..Senin paran yok demedik PR yok dedik..Şaşkın şaşkın bakıyor bizimki..Nedir bu PR?
Pr googlenin seni kantarın üzerine koyduğu zaman çektiğin ağırlığın diyorlar..
Diyolarda doğrumu saçma sapan bir ölçümü kimse bunu demiyor..Tam 5 yaşında bir sitem var..Hemde googlenin sevdiği bir script olan wordpress kurulu..İlk zamanlar aşırı düşkündüm o siteme ..Çalışıyordum üzerinde..1 yıl geçti aradan ilk kez pagerankına baktım..PR4 olmuş,4 yıl geçti üzerinden halen PR4..Bir kardeşim geçen yaz bir sitede bana kur dedi..Olur dedik sıvadık kolları..Ağustos güncellemesine 12 gün vardı..Bastık hazır içerikleri içine ,kurduk wordpresi,yolladık sitemaplar oldu bitti..Ağustos güncellemesi geldi çattı..4 yıldır PR4 olan sitemden artık atak bekliyorum..En azından PR5 olur ümidim sarmış içimi ..Sonuç,o yeni kurduğum arkadaşımın sitesi PR4 olmuş..Nasıl sevindim anlatamam..Benimkine bakıyorum PR2..Yuhaaa diyorum içimden değil adeta haykırarak..Yanlışlık varmı diye neredeyse tüm pagerank ölçüm sitelerini geziyorum..Sonuç hep aynı..O gün bugün yani4-5 aydan fazladır girmiyorum bile siteye..Halen duruyor PR2 olarak..
Neyse geri dönelim mevzumuza ..Buradan nasılsa çıkacak dersi anlamıştır anlamak isteyen..
PR nerede Para eder?
PR bence hiçmi hiç bir yerde para etmez..Nedenmi?En azından benim gözümde etmez..
Çünkü benim pr ile işim yok..Bir hobi sitesi açtım ve sadece hobyy için var sitem..Reklam almıyormuyum?Alıyorum tabii..Yine sitemdeki düzenlediğim yarışmalara sponsor reklamları alıyorum,alıp hobiciye katkı sağlıyorum...Link satmak,Link almak,Banner satmak gibi bir kaygım yok..Bu kaygılarım olsa tabiki ozaman isterim sitemin değeri PR si yani 15-20 olsun(hoş 10 dan yukarısıda yok ama )
Benim sitemden istediğim şu..Alexam yükselsin,Dmoz gibi dizinler beni kabul etsin,Google beni istediğim kelimelerde ilk sayfada,hatta ilk sıralarda göstersin..Sakın haaa ! Sakın yanlış anlamayın..Bunları PR durumum artsında link satayım para kazanayım diye değil..Bunlar olsunda cebindeki 3 kuruş harçlığı biriktirip evindeki akvaryumuna balık koyan öğrenci,yada evladını sevindirmek için pazar parasından arttırıp bir akvaryum kuran memurum siteme çabuk ulaşsında hastalığına çözüm bulsun balığının..Emekleri PARA sı boşa gitmesin..Yoksa Umrumda değil PR.. Sizinde öyle olmalı..Sizinde amacınız PR de yükselmek değil,sitenizdeki insanlara çözümler üretmek için yükselmek olmalı..Bilgi satanlara kızamasamda amacınız bilginizi paylaşmak olmalı..Bir aşağıdakinin elinden tutup yukarıya çıkmasına yardım etmek olmalı..
Boşa dememiş adamın biri:
Bende 1 lira var,sende 1 lira var..Ben sana verdim 1 liramı,sen bana verdin..Şimdi sende gene 1 lira var bende gene 1 lira..
Bende 1 bilgi var,sende 1 bilgi var..Ben sana verdim bilgimi,sende bana verdin bilgini..Şimdi bende 2 bilgi var,sende 2 bilgi var..
Pr dertlerini tasalarını bir yana koyalımda bilgi paylaşalım bence..Biz bilgilerimizi paylaştıkça,PR de gelir,PARA da gelir..
Umarım kafanızı şişirmemişimdir..Saygılarımla.