İşi öyle bir yere getirmişsin ki müdür. Sen amerikada ver bakayım bu tepkiyi. Türklerin pasaport kontrolünde canına okuyorlar diye, arapların kıçını parmaklayıp bomba arıyorlar diye kaçak elektrik kullan bakalım amerikada ne oluyor.
Hocam,
Bu amerikalilarin isi gucu yok ve adamlar devamli kendi kafalarina gore sorun yaratiyor. Pasaport kontrolunde falan bisey oldugu yok. Ama kirk yilda birine bisey olur, burdaki demokratlar ortaligi ayaga kaldirir. Araplarin kicini falan kurcaladiklarida yok. Birkac yil once, adamlari bayagi fazla ariyorlardi, bunu yapanda irkcilardi, vatandas bunlari mahkemeye verdi ve mahkemelerin cogunu araplar kazandi. Tazminat aldi.
Buradaki ozgurlugun onda biri Turkiyede yoktur. Benim yasadigim sehirde 1.5 milyon afrikali-amerikali(Turkiyede zenci deniyor) var. Bunlarin 100bini'ini 2 Ocak 2010 tarihiyle Istanbul'a yerlestir. Bu ayin sonu gelmeden, Turkiye bizim insan haklarimizi ciginiyor diye Taksimden Levent'e kadar her tarafi komple yakarlar. Cok ciddiyim.
Adi bir hırsızlığı bilinçli siyasi bir tavır gibi göstermişsin. Neymiş devlete tepkiymiş. O elektriğin parasını devlet vermiyor ben veriyorum. O yaktıkları polis araçları, kırdıkları devlet daireleri benden alınan vergiler ile ödeniyor. 4 karıdan 20 çocuklarına verilen yeşil kartları biz ödüyoruz.
Ortada adi hirsizlik bence yok. Devlet elektrik kacagini istese kesebilir. Ama devletin yaptigi tercih elektrik kacirilsa bile, servis vermeye devam etmek. Yani burada suclanacak kurum bence devlet.
Her Cuma gunu kasana 300 dolar koydugunu, ve Cumartesi gunleri bu kasadan 200 dolarin devamli eksildigini dusun. Hala o kasaya devlet 300 dolar koyuyorsa, ve Pazartesi gunu kasayi actiginda hep 100 dolar buluyorsa, birilerinin oradan 200 dolari aldigini biliyor ve bisey yapmiyor demektir.
Neymiş devletin zulmüne uğramışlar. Yok yaaa? Amerika'da zulme uğrayan ne yapıyor bir anlat bakalım. İngiltere'de irlandalılar fatura ödememişler mi acaba tarihte. Kızılderililer bizim topraklarımızı çaldınız diye kamu arazisine kaçak ev dikebiliyorlar mı anlat bakalım?
Sadece devletin zulmune ugrayan yok. Vatandasin zulmude ufak ufak basladi. Zaten vatandas onceden azinliklara cok kotu muamele yapmisti gecmiste. Amerikada zulme ugrayan, hakkini mahkemede alir. Turkiyede zulme ugrayan mahkemeye gitse, basi belaya girer. Amerikada kizilderililerin ekonomik gelismesi icin arazilerine kumarhane yapma izni verilir, hepsi cogu zengindir. Gecmisteki kayiplarini karsilamaz, ama sonucta hic yoktan iyidir. Amerikalilarin kizilderilileri en azindan atalarinin topraklarinda gezinebilir, Turkiyenin Kizilderilileri atalarin topraklarina bile giremez. Amerikalilar kizilderilileri nerde gorse utanc duyar, eziklik hisseder, bizim memleketin kizilderilileri hala kufur yer.
Neymiş askermiş, polismiş zulümmüş Bu ülkede herkes fakir, herkes polis asker devlet zulmü gördü. Ama ne hikmetse hep belirli bir bölgedekiler hırsızlığı kaçakçılığı terörü tepki olarak veriyor. Batıdaki kentlerde kullanılan kaçak elektriğin etnik dağılımını da açıklasınlar bakalım ne çıkacak sonuç.
Sorun zaten insanlari fakir olmasi degilki. Insanlarin oldugu gibi kabullenmemeleri. Sadece belli bolgelerde tepki vermiyor. Turkiyenin batisinda, dogusunda olduklari gibi kabul edilmeyen herkes tepki veriyor.
Daha 4-5 gun bir gazetede okudum. 1960'larda Kibris olaylari sirasinda Bozcaada yada Gokceadada hapishane varmis, mahkumlari adanin icine salip, Turklere dokunmamalarini, ama rumlara istediklerini yapmalarini soylemisler. Tecavuz mu, taciz mi, ev yakmami... ne ararsan var. Sonrada adada yasayan 10.000 rum cekip gitmis. Insanin okuyunca tuyleri diken diken oluyor.
6-7 Eylul olaylarini gorunce, zaten olabilir diye dusunuyorsun. Azinliklarin ellerindeki mallari, vakiflar kanununda degisiklik yaparak hacilama olaylari var. Yani devlet istemedigi vatandasi istedigi hale getirmek icin yapmadigini birakmamis. Adalar su anda komple bos. Niye diye sormaya gerek yok. Yani tepkiyi dar bir cografayadaki bir kisim insan vermiyor. Tepki her yerden geliyor.
Ben askeri polisi zulmü anlamam. Hırsızlığa şerefsizliğe kılıf aradın mı çok bahane bulunur. Git hapishanelere herkesin kendine göre bir nedeni vardır o suçu işlemek için.
Ben hirsizliga kulp aramiyorum. Hirsizlik bir sorun degil sadece sonuc. Hirsizligada sonuna kadar karsiyim. Hatta hirsizlik oraninin en dusuk oldugu 1.3% bile cok buluyorum. Ama sonucta bu elektrik kacagi iceberg'un disaridan gorunen kucuk kismi ve insanlar tepkilerini bu sekilde veriyor. Kimiside daga cikarak veriyorki ben elektrik parasi odemeyerek yapilan tepkiyi tercih ederim.
Bu suçun ve bazı suçların hep bir bölge insanında yoğunlaşmasını siyasi ekonomik nedenlere bağlayanlara hayret ediyorum.
Sucun bir bolgede yogunlasmasinin sebebi siyasi yada ekonomik degil. Sebebi devletin kendisine benzetmek istedigi vatandasin bu bolgede yasamasi. Batidaki azinliklarin kacacak ulkesi vardi, adamlar gitti. Kalsalardi, onlarada ayni uygulama yapilir, hemen hemen ayni seyler yasanirdi. Yani bu isin dogusu, batisi yok. Zulme ugrayan tepki veriyor.
Bu ülkede herkes işkence gördü, herkes devlet zulmü yaşadı, herkes anti demokratik uygulamalara maruz kaldı, herkes fakirliği yaşadı.
Ama sadece belirli bir bölge kriminal yaşamı kültür haline getirdi. Demek ki bazı şeyler etnik olmasa bile kesinlikle kültürel.
Herkesin zulum gordugu kesin. Mesela seninde elektrigini kesmis herifler... Halbuki adamlara 100 TL teminat birakmisin.
Soyle bir durum dusun.... Cocugun var. Cok akilli. Derslerinde cok basarili. Universite hukuk fakultesini kazaniyor. Okutuyorsun. Okulu bitirip, staj yapiyor, avukat olmak icin tum imtihanlari geciyor. Baroya avukat olmak icin basvuruyor. Baro cevap veriyor. Senin adin turk adi degil. Adin galiba yanlis, biz sadece turk adli kisileri baroya aliriz. Ne tepki verirsin?
Fedon deniz subayi olmak istiyormus. Adami sinava bile almamislar. Sebepte vatandasin irki. Devlet vatandasin irkinin ceteresini tutuyor yahu... Gecen gun biri cikti Cumhurbasbakanin anneannesi mi babaannesi mi donmedir, aslinda ermenidir dedi. Onun asil amacinin ne oldugunu biz biliyoruz gibi seyler soyledi. Donakaldim, sanki kanim cekildi. Hic kimse bisey yapmadi. Tepki vermedi. Adamin babaannesi Ermeni ise adam ne yapsin? Ayrica ermeni olmanin nesi yanlis? Insanlara bu kadar kotu muamele yapilir mi?
Bir yerde zulum vardir, devlet herkese bu zulmu uygulamistir. Onu anlarim. AMa sadece bir guruba bu yoneltildiginde haksizligin daniskasi oluyor. Yukarida esir edilen asker ornegini verdim, o askerin ailesi, akrabalari, kardesleri ne dusunur?
Gecen gun annem soyledi. Bir rum kizi istiklal marsi yarismasina katilmis, herkesi aglatmis, cok icten okuyormus. Bana hic garip gelmedi, bana burda Turkum diyen, Turkiyede dogmamis ve Turkiyeye giremeyen onlarca arkadasim var. Adam Tokatliyim diyor, bir kere bile Tokata gidemiyor. Adamin ailesinin malina mulkune devlet el koymus, surmus, sonrada geri gelmelerini engellemis. Yani bu kadar zulum olur mu? Hangi vicdana sigar...
Bende gazeteleri arastirdim. Basliklar aynen soyle Rum asilli marina.... Rum asilli ne demek allah askina? Rum rumdur, rum asilli diye bisey olmaz. Herseyi gectim niye rum diyon durup dururken. Marina istiklal marsini okudu, hepimizi aglatti yaz. Siz hic Turk asilli Mine istiklal marsini okudu diye haber okudunuz mu? Bu ne sacma sey dersiniz. Rum asilli diyince sacma olmuyor, ama Turk asilli derseniz oluyor. Niye acaba? Milletin kafaya oyle yerlestirilmis. Adamlari dusman olarak algilatmak icin birileri elinden geleni yapiyor, istiklal marsini rum kizi okuyunca millet elektrik verilmis gibi oluyor. Halbuki kimsenin birbiriyle sorunu yok, sadece devlet bazi vatandaslari istemiyor ve ayar vermeye calisiyor. 1920 yilindada boyleydi, 2010'dada boyle. Bakin 1920li yillarda amerikaya gocen rumlarin sarkilari
http://www.youtube.com/watch?v=NO8DHSi99bk Kadin Canakkale icinde sarkisini soyluyor. Olen askerler icin yas tutuyor. Olen askerlerde Osmanli askeri. Soyleyende Osmanli vatandasi Rum.
Bir arkadasimin babasinin ninesi hala yasiyor. Kadin 100 yasindan buyuk. 1920'lerde amerikaya yerlesmisler. Ermeniler. Bana babasinin Canakkale savasina katildigini anlatiyor. Bu kadin kafayi yemis falan diyordum, kapi gibi fotograflari gosterdi. Soka girdim. Bize anlatilan vatan haini tanimlarina hic uymuyordu. Yani bayagi buyuk bi yamukluk var bizim vatandas taniminda. BU kadar adam niye gitti elin Amerikasina, Fransasina.... Elbet vardir bir sebebi.
Insanlara zulum etmek icin degisik yollar kullaniyor. Insanlarin beyninde ic dusman yaratiyorlar. Halbuki dusman musman yok. Mesela sende bir bolgeye kriminal yasami kultur haline getirmis diyorsun. Aslinda bir nebze dogru cunku tepki verenlerin buyuk kismi ayni bolgeye toplanmis ama bu insanlarin tepkilerine sebebiyet veren terazisi bozuk devlet. Insanlarin bazilarini curuk yumurta olarak nitelemese hersey cok daha farkli olurdu.
Ayrıca konu ile bu kadar ilgili olduğuna, sözde kaçırılan askerlere bu kadar sahip çıktığına göre bahsettiğin askerleri roj tv'de izlemişsindir mutlaka. Sözde kaçırıldıklarında barış - özgürlük - siyasi çözüm - dtp ile masaya oturun diye bi yerlerini yırtıyorlardı. Şimdi umarım cezaevinde o soysuzları da yırtarlar.
Askerler sozde kacirilmadi. Carpisarak, yaninda arkadaslari vurulurken mucadele ederek teslim oldu. Ucurum kenarina gelmislerdi ve silahlari kalmamisti. Ustun hizmet madalyasi alan karakol komutanida o sirada karakolda degildi, dugune gitmisti. Zaten ne hikmetse teroristler komutani olmayan karakollari basiyor paso. Askeri helikopterlerde olay bitince mekana geliyor paso... Garip bir vaka. Tesaduftur muhtemelen. Ayrica esir olan insan yaptiklarindan mesul olmaz. Iran tarafindan yakalanan ingiliz casuslari ingiltereye kufur bile ettiler bisey olmadi, ayrica bizim esir askerler siyasi cozum, su, bu bisey demedi.
Bunlari Roj TV'de izlemedim. Youtube'ta var. Sizde bakabilirsiniz. Ayrica savasmadan kacan yaklasik 20 kisilik bir gurupta var. Onlara bir ceza verilmedi, hatta Turk medyasi hic bahsetmedi bile.
Ben askerlere sahip cikmiyorum, ama askerlerin sadece birinin suclu olmasi garibime gidiyor. Yani 16 asker sehit oluyor, tum sucu, buraya teroristler baskin yapacak diye rapor tutan askerde bulunuyor. Bence acayip garip bir vaka. Ayrica komutan niye ustun hizmet madalyasi aldi? Ne yapmiski? Adamin karakolu basilmis, 16 asker olmus, adama madalya veriyorlar?

Yani komutan askerlerle beraber savassa, durumu iyi yonetse bu madalyayi alsin ama adam svasa katilmazken madalya aliyor, madalya verilecek erler hapse giriyor. Komutan birde silah deposunu kitleyip gitmiski, niye kitledigini anlatsada ogrensek.
Bunun yaninda insanlari savasi finanse etmekle suclamissin. Bence cok agir bir kelime ve tam dogru degil. Zaten bolge halki boyle bisey yapsa, boyle bir amaci olsa, cok farkli seyler olur. Insanlar herseye ragmen beraber yasama azmini gosteriyor.