Bir zamanlar nasıl zeki insanlarımızı Avrupa'ya gönderip eğitim,sanat,bilim vb. alanlarda oradan birşeyler öğrenmelerini sağlayıp burada tecrübelerinden faydalanıyorsak, yine aynısını yapardım.
Sonra bu insanlardan, eğitim,sanat,bilim,kültür alanlarında yararlanmaya çalışırdım. Küçük yaştan itibaren çalışma ve ülkeyi sevme bilinci aşılamaya çalışırdım öğrencilere. Bilgili, kültürlü, belirli birer dünya görüşüne sahip medeni yeni bir nesille birlikte, ülkeyi yeniden yapılandırmaya, kendi malımı kendim üretmeye çalışırdım.
Bunları başarınca bu ülkede çoğu şey düzelir zaten. Herkes; çatışmanın, çalışmamanın, vb. bu ülkeye bir faydası olmadığını anlardı.
Düşüncelerin çok güzel ama uzun yıllar alacak bir proje olduğu kesin. Buna göre mevcut eğitim sistemimiz bana göre 10 yıl içerisinde çökme gösterebilir. Ancak çökmemesi için çok kısa bir sürede proje yenilenmesi gerekir.
Bunları hangi yollarla yapabilirsiniz.
1. Mevcut iktidarımız ve öncesi hatta şöyle izah edeyim 1998-2010 yılları arasında aşırı derece de memur alımları yaşandı. Bu alımlar ile Belediyeler ve Devletin resmi kurumlar borçlandırıldı. Şüphesiz yeterki memurluk olsun razıyım diyen binler belkide milyonlarca genç var.
Öncelikle bu gençlere istediklerini vereceksiniz ancak nasıl ?
Burada sistem ilk okul eğitiminden başlar. Eğer bir kişiye iyi bir temel verirseniz o gelecekte sizi temsil eden nesil olur. Bunun nasıl yapılacağı ise çok basittir.
Memur maaşları 1,300 liradan başlamaktadır. Bu maaş ile açıktaki bütün Öğretmen kardeşlerimizi az demeyin kanaat edin ve işin başına geçin diyerek ilköğretim ve liselere yollayacağız. Öyleki 10 öğrenciye neredeyse bir danışman düşecek.
İlköğretim 4. sınıfa kadar öğrencilere verilecek eğitim sadece ve sadece okuma, yazma ve dört işlemden ibaret olacaktır. Buna göre o öğrenci sokağa çıktı zaman hesabını kitabını yapabilecek.
5-6-7 Sınıflarda sürekli kontrol altında tutulacak bu öğrenciler, ancak bunu öğrenci hissetmeyecek, bu sınıflarda verilecek eğitim aşırıya kaçmadan kuru bir şekilde değil, sevki ve şefkat ve espirili bir şekilde öğrenciler bu dönemde yetenekleri, becerilerine göre sınıflandırılacak ancak zorlanmaya olmayacaktır.
Mesela bir öğrenci matematikten anlıyorsa o kişi o tarafa kaydırılmaya çalışacak. Fizik, Kimya bu şekilde devam edecem, ancak bu sınıflandırmada bir kişiyi yanlış yönlendirmek eğitim sisteminin kötü gidişatı gösterecektir. Bunun için akıllı ve uslu olunacaktır. Bunun yanı sıra mesela adam bunların hiçbirinden anlamıyor ama zehir gibi bir kafaya sahip ve ticarette başarılı olacağına inanılıyorsa o zaman bu kişiyi işletme, kamu yönetim gibi siyasal bilimlere yönlendirirsiniz.
Bu örnekleri uzunca çoğaltabilir, hatta üzerinde iyi çalışmalar sağlanabilir.
Yöntem 2. Birincinin devamı aslında ama lise dönemi yada ayağı olarak düşünebilirsiniz.
Öncelikle yapılması gereken herkesi mesleği eğitim tarzında yetiştirmek. Bunu yanlış algılamayın ancak, liseler arası ayrımı bu şekilde yok edersiniz. Mesela İmam Hatip Liseleri, buralara seçeceğiniz kişiler akıllı ve zeki olmalı, tüm dinlerin kitaplarını okumalı bilmeli, karşısına biri çıktığında kulaktan dolma değil gönülden gelerek dini anlatmalı, bunun için yapılacak şey çok basit, Türkiye Cumhuriyetinde kaç tane Camii var ? Diyanet işleri için kaç memur lazım ? Yurtdışına kaç ilahiyatçı lazım ? bunların sayısal listesini çıkarır ve o şekilde öğrenci alıp yetiştirirsiniz.
Gene meslek liseleride bu şekilde. Mesela Tesviye bölümü (Tornacılık, Kalıpçılık, Makina resim gibi gibi), kuru kuruya yıllarca öğrencilere eğe yaptırılarak eğitim verilmeyecek. Üstün teknolojida makinalar üzerinde ülkenin ihtiyacı olduğu kadar seçilecek.
Ancak bunlar mesleki alanlar, peki doktorluk bir meslek değilmidir ? yada öğretmenlik, işte dananın kuyruğu burada kopuyor, mesela meslek lisesine giden bir öğrenciye 4 yıl eğitim verip git ünv. kazan ne yaparsan yap demek yerine, ünv. direk geçiş yaptırılacak, okumak isteyen gidip okuyacak, ancak öğretmen, doktor meslekleri mensupları için olay çok farklı, bunlar direk o sınava girecekler. İşte burada düz lise devreye giriyor. Ülkenin mesleki yönden açığını kapattınız sırada bu meslek dalları var, bunun içinde 5-6-7-8-9-10-11-12 sınıflardaki eğilimlerine göre işlem gerçekleştirilecek, gerekirse bir öğrenciyle bir öğretmen ilgilenecek.
Bu liste daha çok uzar ancak, burada bu yazıyı okuyacak toplam kişi sayısı 15 felandır heralde onun için karşılıklı yazışmak daha iyi olacaktır.