protos78 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaslar ben 7 yildan beri Amerikada yasiyorum. 3 yil once anne tarafindan bir akrabam work and travel ile buraya geldi.

Saati 5 dolara eglence parkinda calismis. BU para Turkiyeden bakilinca cok gelebilir,ama burasi icin cok dusuk. Evsiz insanlar bile 7 eleven'in onunde insanlara kapi acar, bahsis ister, saatte 5 dolardan cok para yapar. Eglence parki vs gibi sirketlerde work and travel ayagina 3. dunya ulkelerinden adam getiriyorlar. Cunku amerikada daha ucuza calisacak adam yok.

Sizi popcorn tezgahinin onune koyuyorlar. Millete misir satiyorsunuz. Ingilizcenin gelisiyor vs ayagi falan komple iskemdeden sallama. Herhangi bir gunde konustugunuz kelime sayisi 30'u gecmez. Al misiri, ver parayi, al misiri, ver parayi. Buyuk mu kucuk boy mu olsun demeyi ogrenirsiniz. Burada turkiyedeki gibi carsi pazar yoktur. Insanlar yurumez, disarida dolasmaz. Sokaklar bostur. Sadece buyuk sehirlerin ana caddelerinde insanlar gorursunuz. Ben Bursada herhangi bir gunde Heykelden Altiparmaga 20 dakikada yururum, Chicagoda sokakta bir haftada gordugumden cok insan gorurum. Bu arada Chicago 3. buyuk sehir. Sehrin en kalabalik 2. semtinde oturuyorum diyebilirim. Artik hesabinizi siz yapin.

Aksan sorununuz oldugu icin beyaz amerikalilar sizden korkar. Bu lafimi unutmayin. Sizden bayagi korkarlar. Oyle cana yakin insanlar falan aramayin. Sizle daha cok hispanicler, yaslilar ve zenciler konusur. Zencilerin ne dedigini anlayamazsiniz zaten. Anliyorum diyen varsa yalan soyluyordur, ben 7 yildir amerikadayim hala anlamiyorum adamlari. Anlayan Turkte daha gormedim.

Bu eglence parklari anasinin gozundedir. En yakin buyuk sehir 30 km uzakta olur. Amerikada turkiyedeki gbi toplu ulasim vs yoktur. 4-5 kisi birlesip bir araba alabilirsiniz. Almazsaniz, taksiye verecek paraniz olmadigi icin cok zorluk cekersiniz. Cogu yerde takside yoktur. Arabayi giderken satarsiniz. Bunun yaninda gunde 10 saat calissaniz, hergun 50 dolar yaparsiniz. Hergun calsitirmazlar, ayda 21-24 gun arasi calisirsiniz. Elinize 1100-1300 dolar para gecer. 500 dolar konaklama masrafiniz olur. Insan gibi bir yerde yemek yiyemezsiniz. Duzgun bir yerde yemek 8-20 dolar arasindadir. Butceniz carpilir. Onun yerine burger yersiniz. Et ucuzdur. Meyve, sebze pahalidir. Burgercilarda yemek yerseniz, gunde 10 dolara yemegi cikarirsiniz.

Danismanlik sirketlerine falan parayi kaptirmayin. Cunku eglence parklarinin websitelerinden ne gerektigi bellidir. Danismanlik sirketleri sanirim, size ev vs ayarliyor. Amerikada ev ayarlama olayi falan cok kolaydir. Burada yasam Turkiyeye gore cok kolay. Internetten gelmeden ev bulursunuz zaten. Ozellikle universite kampuslerinde turk ogrenci guruplari olur, bunlarla iletisime gecerseniz, size ev bulurlar. Yaz donemi ogrencilerin bir kismi turkiyeye donecekleri icin, kendi evlerini size kiralarlar.

Work and Travel muhabbetinde travel kismini yapmak icin cepten para harcamaniz lazim. Bunun disinda ingilizce ogrenecegim falan olayi hikaye. Zaten 20-30 turk beraber olacaksiniz, ogrenmeniz zor. Bunun yaninda Amerikanin ortasi komple gericidir. Sizin aksanla konustugunuzu anladiklari anda, sizinle konusmazlar bile. Son secimde Demokrat partiye oy veren eyaletlerin birine gitmeniz lazim. Okyanustan 200-300 mil iceriye gectiginiz anda muhafazarlik baslar. Nufusu 500bin ve uzeri yerlere gitmeye bakin. Burada bible belt diye bir bolge vardir, butun dinciler orda toplanmistir. Sakin oyle yerlere gitmeyin.
Internette work and travel forumlari falan vardir, zaten orda hersey anlatilir.

Yaz aylarinda Amerika-Turkiye arasi ucak biletleri pahalanir. Ayda 1100 alsaniz, ve cok cimri biriyseniz ayda 300 USD para biriktirirsiniz. 3 ayda 900 USD eder. O parada zaten ucak biletine gider. Danismanlik sirketine verdiginiz para cebinizden cikar. Yani para kazanacagim olayi falan iskembeden sallama. Inanmayin.

Ingilizce falanda ogrenemezsiniz. Istanbulda Sultanahmette turistlere yol tarif edin, ingilizceniz daha cok gelisir. Yada Turkiyenin guneyine gidin, daha cok eglenirsiniz. Illa Amerikayi gorcem diyorsaniz, buyrun gelin. Amerika sizin filmlerde gordugunuz gibi bi yer degil. Gercekle karsilasinca cok afallasirsiniz, simdiden ben uyarayim. Kuzeyliler deli dana gibi calisir. Guneylilerde genelde gericidir. Muslumanim falan derseniz, kac karin, deven var falan diye sorabilirler, sasirmayin. Bunun yaninda Turkiyeliyim falan derseniz, 70%'i ne dediginizi bile anlamaz. Dalga gectiginizi sanirlar (turkey-turkiye olayi). Ora nere diye sorabilirler. Ingiltereye yakin diyin (onlara gore zaten yakin, 3 saatlik ucus burada uzak degil), sakin Irak'a yakin falan demeyin, 3 dakika icinde firsatini bulup uzaklasirlar. Ortalama amerikali dunya uzerindeki 10 tane ulke sayamaz, bu yuzden bu 10 ulkenin icine turkiyenin girme ihtimalini siz dusunun artik. Heryerde size how are you doing derler... Size kimsenin nasilsin diye sordugu yoktur. Selam veriyorlar. Sakin uzun uzun nasil oldugunuzu falan anlatmayin. Insanlarin gozunun icine bakmamaya dikkat edin. Turkiyede millet devamli birbirinin gozunun icine bakiyor, farkinda olmadan aliskanlik yapmissinizdir. Burada birine 3 saniyeden fazla bakin, siritip size selam verirler. Burada kisisel mesafe cok onemlidir, birine 50 santim yaklasin, kisisel bolgesine girdiniz diye geri cekilirler. Zaten calistiginiz yerde nasil davranmaniz gerektigini anlatirlar. Memleket komple kizarmis yag kokar, 15 gunde anca alisirsiniz.

Burada isler turkiyedekine gore daha direkttir. Yani birisi sizi 30 dakika suzup, sonra barda yaniniza gelmez. Pattadanak oturur, sacma sapan seylerden konusmaya baslarlar. Gelmeden once basket, futbol takimlarinin durumlarini ogrenin, konusacak bisey cikar. Ingilizce anlamadiginiz bisey varsa, anlamis gibi yapmayin, acikca ne dediginizi anlamadim deyin. Anlamis gibi yaparsaniz, samimi olmadiginiz dusunurler.

Amerikanin en insancil yeri Californiadir. Eger California'ya gidebiliyorsaniz, bambaska bir Amerika ile karsilasirsiniz. Hayat daha guzeldir. Gerci eglence parklarinda falan Amerikalilar safti biraz kaydirirlar, hic olmadiklari kadar gevsek ve rahat olurlar ama yinede siz bilirsiniz.

Eger ingilizce ogrenmek istiyorsaniz, Turkiyede ingilizlerin gittigi otellerde calismayi dusunun. Ingilizler Amerikalilara gore cok daha sicakkanli millettir.
Herşeyi çok güzel anlatmışşsın arkadaşım Amerika öyle filmlerde gördügü gibi bir yer degil adamlar markete bile arabayla gidiyor.Bunun yanında dil problemide çok büyük örnegin benim ingilizcem çok iyidir ancak aksan problemi oldugudan çogu kişi size soguk bakıyor orda yaşamak ilk senelerde insana çok zor gelir bence