Yanılma ithimalim nedeniyle bir büyüğe sordum. Ve şu Hadisi Nakletti.
Ashabına seslenrek" ramazan akşamlarını cemaatle namaz kılma hususunda ne kadar arzulu olduğunuzu görüyorum. Size bu namazı kıldırmam için hiçbir nedende yoktu. Ancak Ben sizin Ramazan namazını farz sanmanızdan dolayı korktum ve size bu namazı kıldırmadım" Buharî, Teheccud, 57
Evet Tarevih Menduptur.
Peygamber Efendimizin yaptığı şeylere sünnet denir.
Ebu Hureyre RA ın rivayetine göre Peygamber Efendimiz ashabtan bir grubu Udbeydullah bin Kaab RA nın arkasında cemaatle nafile namaz kılarken gördü."Ve yaptıkları şey doğrudur güzeldir" diyerek tasvip etti.(Ebu Davud İkametüs sala s190)
Ancak Hanbeli ve İbni Maceye göre bazı menkıbelerde Peygamber Efendimizin de namaz kıldığı söylenmektedir. Ancak müctehidler Peygamber Efendimizin zaten geceleri şiabdetle geçirdiğini Nafile namazı devamlı kıldığını söylyerek bunun teravih olmadığı ancxak ümmetine ramazan gecelerini ibadetle ihya etmeyi tavsiye ettiği hususunda ittifak etmişlerdir.
Teravih mecburi bir namaz değildir, Hatta vacip veya devamlı sünnet bile değildir. Müstehap Mendup Sünneti Müekkide hakkında farklı yorumlar olsa da ittifak mendup olduğu yöndedir.
Anafikir şudur: Teravih namazı sadece nafile bir namazdır.Halifelik zamanında mecburi gibi kılınmıştır. Yerine farz vacip namazlar ile borca düşen kaza namazları kılınması daha doğrudur.
Sünneti müekkide dersen ahtopot kardeşim sana kızmam. Seni yalanlamam köçtülemem. Çünki sünneti müekkide olduğu yönündede ictihadlar var. Siz muhtelefün aleyhede uyabilirsiniz. Çünkü Peygamber Efendimiz " benim alimlerim gökteki yıldızlara benzer hangisine uyarsanız felaha ulaşırsınız veya bana ulaşırsınız gibi hadisi mevcuttur.
Yeterki müctehidin kaynakları cennetle müjdelenen kişilerden birine dayansın ve rivayet yolu sahih olsun.