Ben direk kendi deneyimi anlatayım. Belki işine yarar belki başkalarının işine yarar.
Ben lise 2 de php ile başladım eml bilgisayar bölümünde böyle bir dersimiz hiç olmadı web ile hep masaüstü yazılımcılığıydı.

Neyse. PHP ye iki sene boyunca kastım. 2004 lerde c# la tanıştım masaüstü programlamada. o zamanlar asp yi biliyordum ama php daha cazip geliyordu. 2005 te .net 2.0 çıktı heryerde görüyorum asp.net asp.net diye "ne *** bu" düşünürüz ya aynı o hesap meraklandım bakayım ne diye. daha 3. günümde php yi sattım. sebebi basit. html im iyiydi. birde bu html i server tarafında bildiğim bir dil ile yönetmek daha cazip geldi. C# ile kardeş gibi. Eğitimlerde görmüşsündür.

Neyse efendim ilgimi çeken yanları:
Windows da çalışıyor(iis).
C#,VB.NET,C++.net dilleri hiç fark etmeksizin kullandırıyor.
MSSQL ve Access ile kardeş gibiler.
ADO.NET ile Webde veritabanı işlemek çok rahat.
XML işlemek çok rahat.
Web Servisler.

Araştırdıkça TR deki çoğu iş veren programlama şirketleri asp.net istiyor. Neden diye araştırınca en büyük etmen çıkıyor: MSSQL - C#. Çünkü projeleri birleştirmek çok kolay.

Hiç aralıksız üniversiteye başlamadan 1 yıl boyunca asp.net üzerine yoğunlaştım. .NET 2.0 ile baya bir gelişti asp.net. Üniversitede Tekrar php gördük. Sınıfımdaki çoğu insan hocanın yalanına inandılar. C# Görüyorduk programlama dili olarak ama bizim safların çoğu programlamanın a sından anlamadıkları için hocada ben size öğretirim yalanıyla sınıfın yarısını derste bıraktı.

Neyse okul bitesi kadar dışarda siteler yaptım memleketimde. Hazır portallar yazdım. En son okulum bittiğinde kariyer.net te cv açtım. Orda da referansları yazdım. İş aramadan iş verenler beni buldu. Şuan antalyada asp.net ve c# üzerine projelerim var.

bu işe geçen sene ilk girdiğimde ilk 1 ayda beni denemek ve bilgimi görmek için http://www.sinavlartr.com/ bu siteyi yaptırdılar. 1 ay gibi kısa bir sürede forum hariç sitenin yönetim panelini sayfalama sistemini o zamanlar ilk öğrendiğim seo yöntemlerini burda uyguladım site 2. ayında günde neredeyse 2k tekil hit alıyordu sadece google a özel sitemap yazdım sıfır hatalı google hergün sitede. tabi 1 senedir kullanılmıyor o başka neredeyse 1 senedir ilgilenilmiyor.

Bu site basit gelebilir size ama şöyle anlatayım iş verenime bildiğim şeyleri kanıtlamak için sitede şunları kullandım asp.net te:

bu site direk database bağlantılı değildir. Web servisleri ile bağlanıyor(bilerek yaptım)
Web servisler kendi database layer ını kullanıyor.
Sitede tema yönetimli blok yönetimli. Bloklar ve tema user control yani master page yoktur. Masterpage den daha rahat benim için. Herşeyin yeri database de.
Site tamamen cache mantıklı çalışıyor. bir girdiğiniz sayfaya daha önce birisi ziyaret etmişse özel yazdığım business layer sayesinde o sayfa size hemen gönderiliyor database bağlanmıyor bir daha.
reklam yönetim blokları vb, siteye giren tekil çoğul vs yorumlama herşeyi tutuyor. portal gibi düşünün.
ister bir sayfayı komple haber yapın isterseniz bir sayfayı 20 parçaya bölüp kullanın.

Biraz fazla uzattım ama sadede gelelim. Bilge adamdan yada eğitim merkezinden okuldan çıkınca iş bulmak çok zordur. En azından kendin bir proje geliştir gördüğün öğrendiğin bilgileri o projeye dök ki iş başvurusu sırasında işe alınma olasılığını yükseltsin.

Ben şuan online destek programı ile yapay zeka konusunda uğraşıyorum çalıştığım şirkette. İnşallah güzel bir iş bulursun.