NOT: Arkadaşlar başlık biraz esprili oldu. Öncelikle mevzu Türkler şöyledir böyledir değildir. Biz Türkler olarak kendimize dönem dönem özeleştiri getiririz, ama bu konunun amacı bu değildir. Espri amaçlı yazdım ama değiştiremedim de, kaldı öylece. Bazı arkadaşlar yanlış anlamış.
Hem online varlığımızı geliştirmek/sürdürmek için, hem işe/paraya ihtiyacı olan birkaç kardeşimize yardımımız dokunsun diye r10 forumlarının ilan panosunu takip etmek de, iş imkanları sunmaktayız. Geçtiğimiz ay içinde verdiğimiz yaklaşık 10 işin tamamı fiyasko olunca, bu konuyu açma gereği duydum. İnsanların bu kadar mağdur edildiği başka bir yer görmediğimi belirtmek isterim. Verdiğim işlerin tamamını ve başarısız sonuçlarını tek tek yazmak yerine, bir örnek vermek istiyorum.
Bir ingilizce - türkçe tercüme işi vardı, biriyle anlaştık. Birkaç güne hallederim dedi. Halletmediği gibi, eleman paraya çok sıkışım dedi, yalvar yakar, acıdık ödemesini gönderdik. Ama süre uzadı da uzadı. En sonunda sıkıştırdım elemanı. Eleman samimi birşekilde itiraf etti: "Abi benim aslında ingilizcem iyi değil ama paraya ihtiyacım var, hem kendimi geliştirmek istiyorum. O yüzden böyle konu açtım ve işi aldım", dedi! (ingilizcesi iyi olmayan, yaşı da aslında 15 olan ortaokul öğrencisi tercüman

- Ama r10'da geliyor, tercüme işiniz yapılır diye konu açıyor.)
Şimdi arkadaşlar, birilerinin harçlığa ihtiyacı var diye, gelip forumda böyle konu nasıl açabilir? Biz ne olacağız, bu iş olsun diye, bütçe ayırıyoruz, herşeyden önemlisi bu sektörden ekmek paramızı kazanıyoruz. Bir iş veriyoruz, acilen yapılması lazım ki, işimize devam edelim. Ama denk geldiğimiz tercüman, fazla ingilizce bilmeyen ama paraya ihtiyacın olan kişi!
Neyse tonla benzer örnek var. Ben forumda biraz yeni olduğum için, yaşı küçük olduğu için işi ciddiye almayan ve öyle ya da böyle para koparma amacında tonla kişi olduğu için, son ihtimalde forumda bolca *********** olduğu için, verdiğim işlerin tamamı fiyasko ile sonuçlandı. Bunu paylaşma amacım da forumda yeni olan arkadaşların iş verirken çok dikkatli olmalarını hatırlatmaktır. Siz bu işten ekmek yiyor olabilirsiniz ama dikkatli olun, forum oturup ödevlerini yapacağına, 3 kuruş harçlık kopartmaya çalışan küçük kardeşlerle dolu ve bunlardan birine denk geldiğinizde, mağdur olma ihtimaliniz %100. Yukarıda Yüce Allah olduğunu unutmuş bolca sahtekar olduğunu zaten biliyorsunuz. Biraz dikkat, arkadaşlar.
Forumda gezinen sahtekarlara zaten diyecek birşey yok. Onlar ne Allah'ı hatırlar, ne ahreti, ne de kendilerine birgün hesap sorulacağını. Ama ortaokul ve liseli küçük kardeşlerime söylemek istiyorum. Öncelikle okul hayatınızın düzenli gitmesi için, ödevlerinize odaklanın, ısrarla online birşeyler yapmak istiyor iseniz, mutlaka yapabileceğinizden emin olduğunuz, altından kalkabileceğiniz işleri alın. İçinde bulunduğunuz durumun iyice farkında olun, yaşınız gereği okulunuz var, istediğiniz an bilgisayara oturamama durumunuz var. Profesyonel webci gibi gelip burada konu açmayın. İnsanları mağdur etmeyin.