Etrafımda var , ister inanın ister inanmayın. İnanmayan varsa isbata hazırım gelsin yanıma ispatlayayım.
Bi dünya mühendis tanıdığım var işte alayı anadolu mezunu v.s . Adam sanayide dükkan açmış daha ingliz anahtarının çeşidini bilmiyor.
http://images.gittigidiyor.com/2056/...20563013_0.jpg
Resime bakın bi.
Buna mühendis " oğlum
şu anahtarlardan getirsene , şu işte yuvarlak olanlardan ,
çok büyük değil haa"
Buna meslek mezunu tekniker " oğlum şurdan
12-13 yıldız anahtar versene "
Birisi işin içinde yetiştiğinden bir bakışta numarasını bile anlar , yada çok yakın bilir. Birisi daha neyin ne olduğunu bilmemektedir ama MÜHENDİS BEY dir.
Bu örneğim gerçektede %80 böyledir . [nokta!]
Çalışan mühendisler arasında verdiğiniz örneği %80'e böyle yayamazsınız. Çevremde ben de tanık oluyorum fakat bu sadece azınlık bir kısmı oluşturuyor.
Sizin aldığınız eğitim sayesinde "12-13 yıldız anahtar"ı direk bulabilme kabiliyeti, sırf bi'kaç kişi fakültede eğitimini dalgaya aldı diye bir mühendisin önüne geçmenize onun yerini almanıza zemin hazırlamaz, hazırlayamaz. Siz bu örneği vererek mühendisin teknikerden daha üstün olduğunu söylüyorsunuz. Projeyi 1 mühendisin çizip 1den fazla teknikerin uyguladığının nedenlerini araştırmalısınız.
Arkadaşında dediği gibi sorunu buna karşı çıkan düz,anadolu mezunları veya başkasında arayacağınıza sizi oraya yönlendiren öğretmenlerinize ve "meslek altın bileziktir okuyupta sokaktakilerin halini görmüyormuyuz" diyen ailelerinizde arayın, kendinizde arayın.
Ve o zamanlar yaşımız küçüktü bilmiyorduk cahildik derken beni neden mesleğe yolladın neden okumamın önünü kestin diye ailelerinizden hesap sorun ve sonra ikinci suçluyu arayın.
Burda tabiki de bir anadolu,düz mezunu kat sayı farkı kalksın istemeyecek. Çünkü hem siz meslek öğrenin hem de gelin bu adamın gireceği sistemden girip önüne geçme ya da şansını azaltma talebinde bulunun. Olacak iş değil? Siz diyorsunuz, kazandım kazandım kazanamadım elimde meslek var ve bi' şekilde sistem kurarım kendime. Ama o vasıfsız adamın okumaktan başka şansı yok.Bir de siz gelip onun şansını azaltmaya kalkarsanız bu kişi hakkında tecavüzden başka birşey değildir.
Çok değil yalnızca empati. Biraz..