Türkiyenin Önemli grafik tasarımcılarından ceyhun akgünle röportajımı kısa bir şekilde veriyorum
6-) Grafikerlik eğitim almadan bu işi yapmak isteyen genç arkadaşlara neler tavsiye edersiniz? Bir insanın kendi başına çabalayarak öğrenebileceği bir meslek midir? Bu sektörde diplomasız başarılı olmanın sırrı nedir?
Keşke reçetesini bilsemde, çok severek yaptığım bu meslekte ödüller alacak kadar başarılı tasarımlar yapsam. Hepimizin bir kapasitesi var sonuçta. Ben eğitim almamış, alaylı tabir edilen bir süreçten geçerek bu güne geldim. Her geldiğim noktada gördüğüm eksikliklerimin az değil daha da arttığını gördüm. Yukarıda merdiven örneği verdim ya aynen öyle... Okumayan, araştırmayan bir grafiker varsa, şimdiden bıraksın bu işi. Kitap deyince program öğreten kitapları anlayan, okumak derken bir iki roman vb. Güncel popüler romanlardan bahsetmiyorum.
Sektörel dergilerin neredeyse tümünü takib etmeli, sektörel kitapları (grafik, masaüstü yayıncılık, iletişim, reklam...) takib ederek almalı ve okumalı. Her gününün önemli bır kısmını kendine ayırarak bireysel eğitim sürecini yürütmeli. Aylık kazancının yarısını eğitime ayırmalı. Cumartesi ve Pazar onun için boş vakit yerine planlanmış bir vakit paylaşımı gelmeli. Gezmeli ama gezerken gözleri fıldır fıldır olmalı. O afişi, bu bilboardı 2, 3 saniyede beynine kazımalı. Logo amblemleri görsel hafızasına kazımalı, ambalajları itina ile açmalı ve incelemeli. Evini broşür, beğendiği gazete ilanları, dergi ilanları ile doldurmalı. Fotoğraf albümüne bakar gibi, roman okur gibi ilanları okumalı incelemeli. Bu saydıklarım yetenek gerektirmeyen, temel faaliyetler. Bunları hele grafiker adayımız yapsın, sonra o yolunu çizer. Birde bir iş yaptığında, yanındaki çalışma arkadaşıyla işini karşılaştırmamalı, sektörde bildiği en baba, gru, usta, üstad her kim varsa onunla karşılaştırmalı. Aradaki farkı, yıllar içinde kapanıp kapanmadığını kendi gözleriyle görmeli. Ona göre ben oldum, ben piştim demeli.
3-) Grafikerlik, okulunu okuyan kişileri reklam setöründe çoğu bu bilgi birikimlerini iş hayatında uygulayamıyorlar. Bu durum hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Üniversitelirin GSF bölümlerini bitiren arkadaşlarımız meslek hayatlarında kısa zamanda toparlanamıyorlar. Uzun bir tökezleme süreci yaşıyorlar. Yanlış tercihler, havalarda uçmalar. Okuldaki pembe düşlerin ticari hayatta öyle olmadığını görüyorlar.
Okul sürecini iyi değerlendiremiyorlar. Mesleki eğitim alırken, sadece okuldaki eğitimle yetinmeleri gelişimlerini yavaşlatıyorlar. Tercih ettikleri bölümün mezunlarının sektördeki kariyer alternatifleri nedir? Alternatif diyorum yani sadece reklam ajansında grafikerlikten, reklam grafiği yapmaktan söz etmiyorum. Çünkü, okul sürecinde bunları araştırsalar, sektör profesyonellerine danışsalar, okusalar (kitap ve dergi) emin olun, mezun olmadan, neye ihtiyaçları olduğunu görüp, hocalarını bu yönde zorlarlar. Bize bu lazım, bize şu lazım. ?ûöyle bir şey varmış... Akademideki, sektör yüzü görmemiş hocalarda kendilerini belki geliştirirler de öğrencilerine tan manasıyla danışmanlık hizmetini verebilirler.
Röportajın devamını buradan okuyabilirsiniz
http://www.teknokurs.com/content/view/31/56/