Evet bu haberi daha şimdi burada okudum. Gazi Üniversitesinde okurken 2 yıllık 2002-2003 de başlayıp 2004-2005'te bıraktım. Sebebim ise 1. olarak maddi sıkıntı, 2. olarak eğitim sistemindeki bozukluğu... Bakın anlatayım.
Ben Makina Teknikerliği okuyorum ve Makina Teknikeri olarak iki yıllık toplam 4 dönem müfredatında makina ile ilgili her hangi bir çalışma yok. Sadece ve sadece kağıt üzerinde, oysaki 1950 li yıllarda Bill Gates daha çocukken bilgisayarlarla uğraşmaya başlamış. Neyse konuyu oraya çekmeyeyim.
Bu sene tekrar girmek istiyordum eşit ağırlık olarak. Yaptığım tüm hesaplarda ise sayısaldan 45-50 net, sözelden 45-50 net çıkarmam bana yaklaşık olarak 300 puan getiriyordu (yanlış hesaplamış olabilirim. Yeni sistemi pek bilmiyorum). Bu alacağım puan ile belki İstanbul & Ankara siyasal değil ama başka bir üniversitenin Siyasal Bilimler fakültesinde okumayı planlıyordum. Eğer bu sene kazansaydım yaş 27 de üniversiteye kayıt olacaktım. Ama önemli değil okumanın bilginin yaşı yoktur. Eğer fazla soru çözebilseydim Hukuk istiyordum zor ama istiyordum.
İlk olarak ÖSS'ye 2000 yılında girdim. Bu dönemde okulun bana verdiği puan 40 küsürdü. Ancak ben sadece kendi bölümüm olan ya Talaş Üretim Öğretmenliği yada Metal Öğretmenliğini seçebiliyordum (aklımda kalan bunlar). Bu bölümlerden Talaş Üretim Öğretmenliği 4 üniversitede (Marmara Ünv. Elazığ Ünv. Kara Elmas Ünv. ve Dumlupınar Ünv. idi sanırım) keza Metal Öğretmenliğide aynı idi. Ben mezun olduğumda sınıfımızda 22 kişi vardı. Metal bölümünde de 20 küsür kişi vardı. Bu toplam bizim okulumuzdan mezun olan öğrenci sayısının 45 ortalama yaptığını gösterir. Kırşehir Endüstri Meslek Lisesini bitirdim. Ama ilk yılımı Bağcılar Endüstri Meslek Lisesinde geçirdim. Buradaki öğrenci sayısı iki katı idi.
Şimdi kısa bir hesap yapalım.
Türkiye'de 81 vilayet var. Bu da en az 81 EML demek. Büyük şehirlerdeki 2-3 okullu sayarsak ortalama 100 okul desek, sadece bu saydığım iki bölüm öğrencileri ise her okul başı ortalama 60 kişi desek buda 600 kişi yıllık mezun demek.
Her yıl 600 kişi artarsa bu sayı üç yıl sonra 1800 demektir. 3 yılın sonunda insanlar sıkılıyor.
Saymış olduğum üniversiteler içerisinde en fazla öğrenciyi Marmara Ünv. alıyor. o dönemde 72 kişiydi, diğer okullar ise 40 kişi alıyordu. Bu da bize 192 öğrenci girebilir demek oluyor. 2 yıllıklarıda saysak, sadece makina bölümüne girebiliyorsunuz. İşte onunda ortalaması 300 olsa toplam 500 yapar.
Bu tabloya baktığımız zaman hemen hemen herkes ünv. okuyor aslında ama işin aslı o değil ne yazıkki, yıllık artımlara ve meslek liselerindeki eğitim durumuna bakıldığı zaman bu sayıya ulaşmak zor.
yukarıda alınan sayılar ortalama ve minumum sayılardır.
Son birşey daha yazıp noktalayacağım konuyu.
1997-2000 yılları arasında çok değerli bir bölüm hocamız vardı, ayrıca sınıf öğretmenimizdi. Kardeş gibiydik yani, o dönemde bize şunu söylemişti. Talaş Üretim Öğretmenliği ve Metal Öğretmenliğinin 2008 yılına kadar ataması yok. Yani 8 yıl boyunca mezun olanlar öğretmen olamıyorlar. Hatta hocamız dahi 5 yıl açıkta kalmış sonra öğretmen olmuştu.
----------------------
Meslek lisesi çıkışlı arkadaşlara tek tavsiyem mesleklerine biraz daha ilgi gösterip fabrikalara girsin en azından 1000 lira ve üzeri maaş alıp geçinmeye çalışırlar. Düz lise çıkışlı ve ünv. kazanamamış arkadaşlar bizden daha kötü.
Bu arada ben şuan bir fabrikada Makina Operatorlüğü yapıyorum 800 lira maaş ama aylık 1000 liraya yaklaşıyor.
"Para değil, güvendir hayat garantisi.. "