Bu tip açılan 50. konu, yorumumu hiç yapmamıştım ama artık yapayım.

Bu işin maliyeti bellidir. Ücret/kalite çıtası bellidir. Belli bir eğrinin altına kaydığı an ücret, kalite de teklemeye başlıyor ya da adam ortadan kayboluyor kazanamadığı için.

Ben bundan 6-7 yıl kadar önce, o zamanın fiyatıyla, 100mb alan 1gb trafiğe 6 aylık 60 milyon TL ücret ödemiştim. Peki neden böyle oldu bu piyasa?

1. Maliyetler eskisine göre daha az.
2. Eskiden o 60TL'nin 50TL'si kardı(atıyorum rakamları), çok büyük bir kar marjı vardı. Haliyle bu kadar karlı olan bir piyasaya akın etti yatırımcılar. Rekabet arttı, fiyatlar düştü, sonrasında çoluk çocuğun da piyasaya akın etmesiyle tostçu tabiri doğdu, maliyetini gelirini giderini hesaplamadan bir reseller ya da bir sunucu alarak satış yapmaya başlayan, hesaplamadığı için makine dolunca ve kar edemeyince ortadan kaybolanlar türedi. Fakat bunlar o kadar ucuza veriyorlar ki, işini adam gibi yapanlar da karı minimum seviyeye çekmek zorunda kaldı. Sonuç olarak, piyasa şimdiki haline geldi.

Düşük karlı bir piyasa bu. Açıkçası, bu işi yapan birisi olarak da söylüyorum ki, 60tl'nin 50'sinin kar olacağı kadar zor bir iş de değil bu. Piyasanın şu anki hali gayet güzel, rekabet her zaman iyidir.

Tabi tüketici bilinçlenir ve tostçulara para kaptırmazsa, ya da bir şekilde tostçuların bölünerek çoğalması engellenerek iş yapması önlenirse, fiyatlara yansımasa bile en azından insanların bu sektöre bakışı değişecektir. Çok ciddi bir çalışma, disiplin ve ciddi hesaplamalar yapmayı gerektiren bir iş bu. Bir site açıp ben xx firmasıyım diyenler, hatta site bile açmadan msnden satanlar oldukça insanların bu sektöre bakışı değişik olacak, 3-5 host satıp arkadaşlarına "internetten şu kadar para kazandım" diye hava atan liseli kardeşlerimiz sayesinde bölünerek çoğalıyor tostçular.

Anormal fiyat teklifi veren tostçular da var, yani akıl mantık almıyor. Onlara zaten denecek laf yok da, onun dışıda düşük kar ve rekabet her zaman iyidir. Kaliteyi arttırır.