O zaman genellediğim kısmı aynen bu şekilde söyleyeceksiniz.
Mersin insanı parasını sever derken ben hayatımda sadece Mersin'e gelmiş birisi olarak değil gerek okul gerek ailevi nedenlerle Türkiye'nin birçok büyük şehrinde minimum 1-1.5 yıl kalmış biriyim.
Sen kalkıp da bu sözüme alındıysan bu senin problemindir.
Mersin insanı para harcamayı sevmiyor diyorum. Şuana kadar gezdiğim şehirlerde yaptığım gözleme dayalı bir sonuç bu.
Mersin'in huzurkent diye bir yeri var bilir misiniz bilmem. Buradaki insanları görsen dersin ki vay bunların da durumu kötü gibi. Allah yardımcıları olsun dersin. Meğer asıl zenginleri onlar Mersin'in. Bak daha çok kazanacaklarını sanıp da yastık altından çıkardıkları paralara:
5-10 yıl önce Tarsus'ta gizli bir rafineri açmış biri. Huzurkentliler de bunu duymuş ortak olmak istemiş adam da tabi olur demiş.
Rafineri kaçak olduğu için kısa süre sonra şikayet sonucu yıkılmış. Herkes cezasıyla kala kalmış. Kaybettikleri para da yanlarına kâr.
Huzurkentli insanların birbirine dedikleri şey nedir biliyor musunuz?
Ahmet: La oğlum ne malsın. 100 milyar yatırılır mı ucu belli olmayan işe?
Mehmet: Asıl sensin gerizekalı herif. Sen 500 milyar yatırdın da kaybettin. Sen derdine yan.
Bu ufak bir diyalogtu.
Bana Mersin insanı parasını çok sever diğer çoğu şehirden daha çok sever lafını öz Mersinli insanlar söyledi ve ben de gözlemledim.
Kusura bakma buna karşı çıkan gödüğüm 2-3 kişiden birisi sen oldun. Bu yüzden istisnalara giriyorsun sen. Genelleme yapabiliyorum yani.
Mersin'de yer sağlayıcı demişsiniz. Yine söylüyorum şuan Mersin'de 3-5 yer sağlayıcı bile ancak var.
Lütfen her bilgisayar satıp ys belgesi alanı yer sağlayıcı olarak görmeyin.
Daha ftpye girmekten başka birşey bilmeyen db kullanmayı kurmayı bilmeyen insanlar yer sağlayıcı değildir.
İstirham ediyorum bırakın biz olduğumuz sektörü sizden iyi bilelim.
Evet 2 yıldan beri bu şehirdeyim, 3.yılıma giriyorum.
Ben şirketimi kurduğum zaman bir KSCMersin vardı. Gerçi o sadece internet hizmetleri vermese de gerçek bir yer sağlayıcıydı. Şuanda da üstüne 1-2 firma ancak gelmiştir.
Lütfen bir şehrin bir alanda gelişmesini bu kadar kısıtlı tutmayın.
Şuan Kahramanmaraş büyükşehir olmadığı halde bu alanda çok daha öndedir.
Belirttiğim gibi siz dış kapıdan biz ise sektörün içinden yazıyoruz bunları.
Netinternet'e gelince Denizli ile Mersin'in jeopolitik durumu iklim durumu vb hiçbir durumu bir değildir.
Netinternet'in şansı bir çok konuda büyüktür.
Denizli bu alanda gayet önde bir şehir. Mersin ile aynı sırada değil.
Son olarak yine belirtiyorum:
Mersin'de önümüzdeki birkaç yıl içinde bile verimerkezi açmak macera aramaktan başka birşey değildir.
Saygılar.
Ortada bir alınma ya da problem yok. Konu kişisel bir mesele değil. Siz Mersin hakkındaki 2 yıllık tecrübelerinizi ve gördüklerinizi paylaşıyorsunuz. Ben de Mersin'de yıllardan beri yaşayan, kentin bir yerlisi olarak düşüncelerimi aktarıyorum. Huzurkent, Halkkent, Güneykent veya Akbelen daha çok göçle gelen maddi imkanları kısıtlı insanların barındığı yerleşim yerleridir. Tarsus yoluna doğru giderseniz Çay, Çilek mahallesi gibi daha da yoksul insanların oturduğu yerleri de görebilirsiniz. Buralarda yaşayan bir kaç zenginin olması tüm bu yerleşim yerlerinde yaşayanların zengin olduğu, Mersin'in asıl zenginlerinin oralarda yaşadığı anlamına gelmez. Kişisel tecrübeler ile bir kent hakkında genellemeler yapılması bence doğru değil. Çünkü herkesin bu kentte yaşadıkları farklı olduğu için herkes farklı bir Mersin tarif edebilir.
Yer veya servis sağlayıcı olmadığım için hosting piyasasını sizin kadar bilemem ama Mersin'in 3-5 yıl önceki durumunu sizden daha iyi bilebilirim. Yazdıklarımı tekrar yazmak istemiyorum. Büyük kentler ile Mersin arasındaki farkları anlatmaya çalışmıştım. Bu yüzden de Denizli istisnasını örnek verdim. Yazdıklarınızdan sanki İstanbul, Ankara, İzmir dışındaki kentlerde de web sektörü çok gelişmiş, bir tek Mersin geri kalmış gibi bir izlenim aldım. Yanlış anladıysam kusura bakmayın. Mersin'de veri merkezi konusunu daha fazla derinleştirmenin anlamı yok. Çünkü yakın bir zamanda Mersin'de veri merkezi açılamayacağı konusunda ben de sizinle hem fikirim. Yarına Allah Kerim...