vbb adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Genelleme derken neyi genelledim acaba?

Baştan genelleme yapmışsınız demişsiniz.

Altta aynı şeyleri siz söylüyorsunuz.

Ben 2 yıl önce geldim Mersin'e(üniversite nedeniyle).

Ve tamamen yerleştim şehire.

2 yıl boyunca nerdeyse Mersin'deki tüm internet işi yapanlarla bir şekilde birebir olmasa da görüştüm.

Şu kadarını söyleyeyim Mersin'de bu alanda adı geçen kişilerin gerçek sayısı bir elin 5 parmağı kadar değil biliyor musunuz?

3 yılda Mersin'de ne değişti internet anlamında?

Hiçbirşey.

mersin sosyete sitesinden başka bir portal var mı yok

Mersin'de en zengin bilişimci firma ne kadar büyük

Aksine küçüldükçe küçülüyor ortam.

Şehrin merkezindekiler alışveriş merkezlerinde daha ufak mütevazi yerlere taşınıyor.

Mersin'de sadece internet hizmetleri veren firma yok nerdeyse.

Kimi bilgisayar satıyor kimi telefon satıyor kimi kontör satıyor kimi reklamcılık yapıyor. İyi kazanan insan 80 iş dalını tek dükkanda yapar mı?

İnanın bilgisayarcılarda bile vitrinde telefon çeşitleri daha fazla

O yüzden gerçeklerle yüzleşmek lazım daha çok var teknolojik gelişimine Mersin'in.

Tarım, gümrük-liman işletmeleri çok uzun yıllar Mersin'in iş alanı olacak gibi.

Gümrükleme olayında kazandığını asla kazanamaz bilişim işinde.

Bilişimde kâr oranı azken (tüm türkiye'de az) yanlış anlama bu alana girecek kişi macera arıyordur.

Kâr marjı %8-10 ile bile satmıyor bazıları.

Durum ortada yılda 3-5 teknoloji mağazası çekilyior batıyor
Neyi genellediniz? Örneğin; Mersin insanı parasını sever de Kayseri, Bursa, Adana, Yozgat insanı da parasını sevmez mi? Yazınızdan sanki Mersin'de para dönmüyor gibi bir izlenim doğuyor. Mersin salt emekli ve öğrenci kenti değildir. Başta eğlence olmak üzere çeşitli sektörlerde de para dönüyor. Siz 2 yıl oldu geleli demişsiniz eğer 3 sene önce benim Mersin'de nasıl yer sağlayıcı aradığımı görseydiniz bugünkü ortama şükrederdiniz.

Ben şu anda teknolojik yatırım açısından Mersin güllük gülistanlık demedim. Düne göre iyiyiz yarın daha iyi olabiliriz demek istedim. Mersin ile ilgili bir kaç kent portalı var. Mersin sosyete sitesi ise mekan tanıtım ağırlıklı güzel bir portal. O site başlı başına eski, özgün ve başarılı bir proje olmuş. Ancak o siteden başka Mersin ile ilgili başta habercilik olmak üzere kaliteli siteler de var. Kent portalcılığı bir tercih, emek ve yatırım meselesidir. Bir kent ile ilgili çok fazla portal olmaması o kentte web ile uğraşan insanların internette proje üretmeyip, yatırım yapmadığı anlamına gelmez. İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa vb. büyük kentler dışındaki kentler ile ilgili de çok fazla kaliteli kent portalı bulabileceğimizi de sanmıyorum. Seninde belirttiğin gibi, diğer yaptığın tespitler ekonominin daralmasına bağlı olarak sadece Mersin'de değil Türkiye'nin hemen hemen bütün kentlerinde görülebilir. Yer sağlayıcılığı konusunda ise büyük kentler dışındakiler hariç (aslında onlar bile dahil) lokal düşündükçe kim ne kazanabilir ki? Netinternet lokal düşünseydi, Denizli'de datacenter açabilir miydi?