Ev sahibi bir ev verip 10 yıl sonra aynı nitelikte, aynı konumda, tamamen aynı olan iki ev alırsa bu faizdir. Kira faiz değildir, faiz olmayan kazancın miktarı ne olursa olsun kazanç faiz olmaz, kafa karıştıralım derken kavramları karıştırmayalım. Know-how, patent, marka... Bunları bildiğinize göre hukuk da biliyorsunuzdur. Hukuksal bir bakış açısıyla yorum yapın.
Ben bütün elektrik faturalarımı ödeyebiliyorum, henüz hiç faiz ödemedim evvela. Elektrik almak zorunda mıyım? Evet. Elektrik satıcısının ana işlevi faizcilik midir? Hayır. O zaman bankaya mevduat vermekle bunu bağdaştırmak elmayla armudu benzetmek gibidir.
Diğer söyledikleriniz bundan çok daha abes kalıyor. Onu yapıyor musunuz, bunu yapıyor musunuz diyorsunuz. Beyefendi, ben yaşıyorum. Bu dünyada faiz diye bir şey mevcut olduğundan ölmeye hakkım yok. Sadece faizli sistemden mümkün mertebe uzak durmak, faiz almak ve vermekten mümkün mertebe kaçınmak gibi bir mükellefiyetim var bu dünyada. Dünyayı kurtaran adam mıyım ben? Karıştırdınız herhalde. Allah kimseye taşıyabileceğinden ağır yük vermez, kaygılarınız bu kadar çoksa, size muştulayayım: siz faiz yemekten kaygı duyun da bu dedikleriniz teferruat kalır. Kimse kimsenin faizciliğinden mesul değildir. Hukuka hâkim olduğunuz varsayımımdan hareketle "suçun şahsîliği" ilkesini de bildiğinizi kabul ediyorum.
Ben kendi imanımdan bahsetmiyorum. Parayla imanın kimde olduğu belli olmaz. Ben diyorum ki İslam böyle böyle diyor. İslam net. Faiz de budur ve haramdır. Faiz de alışveriş de birdir diyenlere büyük eziyet vardır. Kuran'ı açar okur dileyen, Diyanet'e sorar, bilene sorar. Maksadınız meşru olmayanı meşrulaştırmaksa karşınızda Müslümanları bulursunuz, şaşırmayın. Gayrımeşru olan siz yapıyorsunuz ya da sizin aklınız böyle hükmediyor diye meşrulaşmaz.
Kimseye makale yazmakla mükellef değilim. Herkesin inancı kendine. Araştırmadığınız, incelemediğiniz konulara yorum yapmamınızı rica ediyorum sadece.
Peki üstadım, düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Bazılarına katılmadım, çünkü bakış açımız çıkış noktalarında aynı değil.
Fakat farklı bakış açılarının seviyeli şekilde ortaya konması da güzel. Bunları okuyan genç kardeşlerimiz, kendi akıl ve değerlendirme yetenekleri ile biraz faydalanırlarsa ne mutlu bize.
Tekrar saygılar,