Bugün 1 elma verip yarın 2 elma almak faizdir ve haramdır. Elmanın fiyatı bir günde 2 kat artmışsa dün 1 TL verene bugün 2 TL verseniz bu haram olmaz. Elmayla kıyas yapılmaz tabii, bunu genel bir sepet, oranını ise enflasyon oranı olarak kabul etmek mantıklı olabilir. Dolayısıyla (enflasyon oranı+risk primi=faiz oranı olduğuna göre) mevduat faizi haram değildir demek yanlıştır. Enflasyon etkisi dışında alınan her kuruş faizin ta kendisidir.
Ceza sorumluluğu şahsîdir. Alenen faize bulaşmıyorsak Allah'tan af için dua ederiz. "Nasıl olsa hepsi haram, faizimi alırım ben." demek iyiniyetli bir yaklaşım değildir.
Bana inanmayan işin ehline başvursun. İslam'ı şekillendirmek kabiliyeti bize verilseydi kitaba gerek kalmazdı. İslam bir çemberdir, bu çemberden çıkışlarınıza kılıf uydurmayın. Çıkış-giriş serbesttir; iş ki o çemberin sınırlarıyla oynamaya kalkmayın.
Yukarıdaki de hiçbir açıklamaya gerek bırakmayan bir beyan olmuş. Katılıyorum.
Sayın mener, ne güzel ifade etmişsiniz.
Enflasyon etkisi dışında alınan her kuruş faizin ta kendisidir.
Benim 5 paragrafta anlatmak istediğimi siz bir cümlede özetleyivermişsiniz.
Ama burada bir ticaret, alınan paranın bir işletilmesi ve elde edilen bir kar var, ve mevduata eklenen fark bu karın bir kısmıdır. Dolayısı ile bu bahsedilen 'haram faiz' ile alakalı bir durum değildir.
Bu nedenle 3000 TL'ye banka ayda 30 TL falan verir bu da enflasyon etkisinin içinde kalır. Çembere dokunmadan 30 TLsini alsın arkadaş zararı olmaz.

Çünkü burada olay bankanın arkadaşın mevduatını başka alanlarda kullanarak kar ettiği paradan arkadaşın birikimine biraz eklemesinden ibarettir. Bir nevi daha büyük bir kuruluşun ticaretine mevduatı kadar ortak olması söz konusudur. Bank Asya Kuveyt Türk gibi kurumlarında yaptığı budur aslında. İsimleri veya kavramları farklı ifade etmek işin ruhunu değiştirmez.
Eğer banka bu parayı bir ticaretle daha büyük bir rakam haline getirmeyip öyle üzerine bir düğüm atıp aynı rakamı tutsaydı, sonra arkadaşımız faizini alsaydı o zaman burada arkadaşın haram bir para elde ettiğinden söz edilebilirdi.
Bu mevduat olayını şöyle de düşünebiliriz. Sizin büyük bir işletmeniz var ve sermayeniz var, ticaret yapıyorsunuz. Benim ticaret bilgim yok elimde 3.000 TL var. 3.000 TL ile ticaret yapamayacağıma göre, size diyorum ki size güveniyorum zaten sermayeniz (atıyorum) 30.000.000 TL, benim 3.000 i de ekleyin, ticaretinizden banada katılım oranım dahilinde kar verin.
Sizde diyorsunuz ki size şu oranda bir kar veririm. (Zaten o oran da reel karınızın çok altında.) Burada haram nerede faiz nerede?
Saygılar,