Paranızın reel değerini kaybetmemesi için bankanın verdiği resmi orandan vade farkını almanız haram değil diye düşünüyorum.
Eski dönemlerde enflasyon gibi şeyler yoktu, bir insan bir insana borç verdiğinde ortada hiç neden yokken faiz diye bir şey uydurup habire her geçen sürede borcunu katlatıp katlatıp borçluyu sürekli borç altında tutuyordu, ve o kişiyi bir şekilde köleleştiriyordu.
Haram görülen faiz o faizdir, bu gün kü yansıması ise işte insan çaresiz kalıp tefecinin , mafyanın eline düştüğünde borçtan kurtulamasın diye bindirilen faizlerdir diye düşünüyorum ve bu faizlerin hepside haram kere haramdır diye inanıyorum.
Bankadan alacağınız repo veya mevduat faizi ise haram değildir, paranızın reel değerini koruması için verilen bir farktan ibarettir.
Eğer bu paralara haram olan faizin ruhunu felsefesini anlamak yerine şekilde ve pragmatist yaklaşacak olursak, yediğimiz içtiğimiz her şeyde haram var.
Bir kere ülke toptan dış ve iç borçlara her an faiz ödemekte, bu faizlerin çoğu ödediğimiz çeşitli vergilerden karşılanmakta (vergiler, kdv, brüt maaştan kesintiler , şunlar bunlar). Dolayısı ile olaya şekilci yaklaşırsak (bellemişiz bir laf faiz günah) zaten hepimiz -şekilci bakış açısına göre- harama batmış şekilde yaşıyoruz.
O yüzden kardeşim kısa vadede ne yapacağınıza karar verene kadar paranızı bankada alabildiğiniz bir makul vade farkı ile yatırıp salim kafa ile iyice düşünün.
Hakkınızda hayırlısı olsun.