bana da pm atarmısın?
1. herkes kendinden sorumludur arkadaşlar. yaptıracak kişi herşeyin farkında rahat olun.
Hayır arkadaşım herkes kendinden sorumlu değildir. Herkes bir piyasa çalışıyor, bu piyasada maliyetiniz zaman. Zamanı bol olanlar tutup 25 30 liraya css yapıyorum derse bu bizim fiyatlarımıza da yansır. Ucu bana, sana, ona da dokunur.
Bu arkadaş yarın öbürgün 1. sınıf xhtml döktüğünde fiyatını 75 100 liradan açacak. Bu sefer bu arkadaşın yerinde olan başka biri 25 liraya css yapacak. Bu sefer bir zamanlar bu arkadaşın yaptığı kendi başına gelecek. Soracak "Eee biz boşa mı uğraştık?" diye.
Ha diyeceksiniz kazancında mı gözüm varda yaran var konuşuyorsun? Hayır zaten cok iyi kazanıyorum şükür. Ancak burada tamamen iyi niyetle uyarı yapıyorum. 10 senedir bu sektördeyim neler geldim geçirdim.
Şimdi müşteriler arasa arasa 50 liraya css dökecek birini bulamasa ve bir şekilde bunun alt limitini herkes en ucuzundan 75'ten açsa, kimse size 30 liraya css dökermisin? diye teklif edemez. Çünkü bilirlerki bu işin piyasası bundan başlıyor. Ama siz bu şekilde ölü fiyatlar ötesi hatta mezarcı fiyatları verirseniz, benide, diğer arkadaşları da, kendinizide olumsuz etkilersiniz.
Kısa vadeli gelip buradan 2 iş kopartayım bakkala olan borcum kapansın mantığıyla gelen kişiler çok var. Ancak bu kişiler freelance sektörüne çok ciddi zarar veriyorlar. Konu tasarım olsa bu lafları etmezdim. Derdim ki, bu adamın hüneri bu kadar, bedeli bu, işleri ortada, isteyen gitsin. Gitsin tabi. Ama xhtml & css standartları olan bir konu. Kimse bakkal borcunu bile kapamaya yetmeyecek paralara bu standartı düşürmemeli. Düşünsenize mantar gibi bu sitede 30 liraya css dökenlerin her yerde ilanının olduğunu? Eee herkes nasıl payına düşen emek hakkını alacak? Alamaz asla. Ha bu bana koyar mı? koymaz. Cunku ben zaten css xhtml dökme işini almıyorum. Vaktim çok dar olmadıkça da kendim döküyorum. Müşteri kitlemde bellidir, Allah'a şükür gayette sorunsuz iş yapıyorum. Fakat bu fiyat mantığıyla birbirinizi baltalıyorsunuz. Sessiz kalanlarda kendi ekmeklerini elleriyle itiyorlar.
Biraz birlik içinde düşünme nezaketini gösterirseniz herkes hakkına düşeni alacaktır. Ancak bu iş 25 30 liralara olmaz ki olsa da zaten çıktıları görüyoruz.
Diyeceğim özetle budur. Şahsa yapılmış saldırı olarak algılanmasın. Konu denk geldiği için açıklama ihtiyacı hissettim. Ha özetle bana dokunan edinen yok. İyi düşünün derim.