latin5_turkish_ci - iso-8859-9 dan utf8_turkish_ci - utf-8
geçiş işini daha fazla ertelemek istemiyorum hazır boş boş oturuyorken ve "utf8 çok iyidir utf8 süperdir" safsatalarına dayanamayıp başladım ve keyfimi kaçıran tonla değişiklik yapmak zorunda kaldım.

Bildiğiniz gibi, Türkçe karakterler utf-8 de birden çok karakter ile kodlanıyor,
dolayısıyla str* fonksiyonları yazıdaki harfleri küçültemiyor, büyütemiyor, tersine çeviremiyor hatta uzunluğu dahi doğru alamıyor...

Şimdilik aşağıdaki fonksiyonların utf-8 multibytelı harflerde işini yapamadığını fark ettim,
çözüm arıyorum fakat bulduğum çözümler (multibyte) - mb_ fonksiyonlarını, iconv veya gereksiz satırlarca kod kullanmadan bu iş olmaz dercesine işi çıkmaza sokuyor.
ve bechmark testleri en basit str komutunu mb_str ile yapmanın işi (belki kimsenin fark etmeyeceği bir süre olsa dahi) ağırlaştırdığını ıspatlıyor(http://php.net/mb_strlen 3.yorum),
iconv ile yapmanın daha da ağırlaştırdığını test etmesem de aynı olduğuna eminim.

strtr
strtolower
strtoupper
strrev
substr
strrpos
strrchr
strlen ...
vesaire str komutlarıyla, türkçe karakter çalışmaları sorunsuz yapabildiniz mi ?

Örneğin;

echo strrev('öçşğüı-ĞÜŞIİÖÇ');	//komut çıktısı �Öð�I�ŜÞ�-�ļßğŧö�

echo strlen('şö');              //komut çıktısı 2 olmalıyken 4 oluyor,

echo strtr('ışıkları öğlen ört çabuk lütfen','ğüşıiöç', 'ĞÜŞIİÖÇ'); //I�ŞI�klarI� ÖI�len Ört Çabuk lÜtfen