Şimdi böyle bir konuda bende bir kaç soru sormak isterim. En son 2003 yılında sınava girdim, sonra üniversiteyi bıraktım iş hayatına atıldım felan. Neyse başvuru tarihleri bellimi ? Ayrıca bende meslek lisesi çıkışlıyım. @underground01 arkadaşımızın dediği sözel seçme felan nasıl oluyor ?
Benim normalde taban 120 lik sistemde yani eski sistemde, bana verilen puan kendi bölümümü tercihimde 40 küsürdü. Böyle bir puan gene var mı ? ve bu puan istediğim bölümde veriliyormu. Mesela ben eşitağırlık hukuk seçsem bana gene puan veriyor mu ? eskiden vermiyordu, zaten eşitağırlıktanda giremiyorduk.
Sorularımı cevaplarsanız sevinirim.
Geçtiğimiz haftalarda dersaneden hocalar geldi bize tüm sistemi anlattılar.
2 sınav sistemi olacak,
YGS: Mat-Fen bilimleri-Sosyal bilimler ve Dil bilgisi konuları olacak. Baraj için 15 soru diyolar ama kesin bişe yok sonuçta o sene giren en yüksek puan 480 olursa barajda ona göre olur. Barajı geçersen 2 yıllık yüksekokula hak kazanıyorsun ayrıca.
LYS yani 2.aşamaya geçmek için en az YGS sınavından barajı geçmen lazım.
LYS: 5 ayrı oturumda yapılacak;
1- Mat1-2+Geometri-Analitik Geometri
2- Fen Bilimleri (fizik-kimya-biyoloji)
3- Sosyal bilimler
4- Dil bilgisi
5- Yabancı dil (ingilizce-fransızca-almanca)
Bunlardan istediğin bi tanesini seçip girebilme imkanın var. İstersen hepsinide seçebilirsin.
Eğer benim sayısalım canavar diyorsan 1. ve 2. oturumlara girersin puanını alırsın ona göre üniye girersin.
Ben sözelciyim diyorsan 3-4 e girersin onlara göre puan alırsın. Yabancı dil olayı seçmeli diye hatırlıyorum çünkü ingilizce-fransızca-almanca bilmiyorum bu 3 dilin eğitimini veren kaç lise var
Sen şimdi dedinki lys ile uğraşamam ygs benim kafama yatıyor onunla üniye giricem girebilirsin, üniler ygs ilede alıcakmış.
Ayrıca diyelim en yüksek puanı lys den aldın doğal olarak lys puanını sayıcaklar + ygs puanının %40 ı lys puanına etki edicek.
Gelelim bölüm konusuna, bölüm olayında sen bilgisayar öğrencisi isen sadece bilgisayar öğretmenliği seçtiğinde 6 ile 30 arası bir ek puan vericek okul (diploma puanın hariç). Ama bilgisayar mühendisliği seçersen okul ek puan vermicek.
6-30 ek puandan 20 puan alsan kafadan 20 soruyu sınava girmeden doğru cevapladın demek.
Umarım yardımcı olmuşumdur