İnsanların çalıştığı firmaya güven duyması kadar doğal ne olabilir? Siz güven duymadığınız bir firmayla çalışırmısınız? Zaten siz çalıştığınız firmaya güvenmezseniz, hizmet verdiğiniz kişi ve firmaların da size güvenmesini bekleyemezsiniz. Superonline, Turkcell grubunun da arkasında olduğu bir firma. Senelerdir de bu sektörün içinde. Turkcell zaten 3G hizmeti ile tamamen superonline altyapısını kullanmakta. Osman Bey ve Superonline altyapısını kullanan firmalar yanlış yaptı diyelim. Turkcell'de mi bizlerle aynı hataya düşüyor? Superonline yeterli altyapıya ulaşmamış olsaydı emin olun Turkcell de Superonline altyapısını kullanmıyor olurdu.
Daghan Bey'i tenzih ederek söylüyorum, konu da adı geçtiği için kendisine söylüyor gibi olmak istemem ki gerçekten yanlış anlaşılmak istemiyorum ama piyasada Superonline hattını kasti olarak kötüleyen bazi firma(cık)lar bulunmaktadır. Bunun nedeni ise kendileri Superonline'dan hizmet alan firmalardan daha pahalıya mal ettikleri hizmeti, satamama korkusudur. Bu kişiler hizmetlerini komple Superonline altyapısına geçiremedikleri için ve ek kapasite almaya kalktıklarında, düşük kapasitede Superonline'ın avantajlarından yararlanamayacakları için karalama yoluna gitmektedirler. Zira müşterilerine verebilecekleri başka cevapları da bulunmamaktadır. Bazı firmalar tedbirli davranıp bekleyip görmeyi düşünürken, bazıları ise günü kurtarmak için "Superonline (Tellcom)" kakadır demeyi seçmiştir. Hatta bu düşünceyi bayilerine de aşılayıp, açılan konularda ve telefon görüşmelerinde "Hattımız kesinlikle ama kesinlikle Superonline hattı değildir.", "Biz Türk Telekom alt yapısını kullanıyoruz, kesinlikle Superonline kullanmıyoruz" gibi cümlelerin kullanılmalarını sağlamışlardır. Son zamanlarda bu söylemler öyle arttı ki bizlerle iletişime geçen kişi veya kurumların en çok sorduğu şey "Superonline hattı sürekli kesiliyormuş, biz kesinti istemiyoruz, nasıl yapacaz?" oluyor. Bu söylentiyi hizmet alan firmalardan duyuyor veya görüyor olamazlar çünkü bahsedilen sıkıntıları yaşayan hiçkimse yok çevremde. Zaten nerden duydunuz dediğmiiz zamanda, X Firması söyledi ve X Datacenter'ı böyle söyledi oluyor cevap. Bizim sektörde senelerdir yapılan birşey var. İnsanlar verdikleri hizmetin kalitesini yükseltmek yerine, başkalarının verdiği hizmeti küçük görüp, çamur atarak müşteri çekmeye çalışıyor.
Çok yakında sadece fiyat etiketine bakıp, hizmet satın alma dönemi sona erecek. DGN olsun, Mars olsun, Netdirekt Türkiye olsun, Netinternet olsun birçok firma yatırıp, yeni hizmetler vermeye çalışıyor. Bazıları ise izliyor. Çok yakında iş işten geçmiş olacak ama farklarında değiller. Bu sadece yatırım yapmayan veri merkezleri için değil, veri merkezlerinden hizmet alan kişi veya kurumlar için de geçerli. AWBS / WHMCS klonu bir dolu site var piyasada. Sundukları tek hizmet ise hazır scriptlerin sağladığı özellikler. Yanlış anlaşılmasın AWBS veya WHMCS'yi eleştirmiyorum. Benim eleştirdiğim nokta sadece bir script kullanıp, hiçbir ar-ge yapmayan, en ucuz hizmeti vermek için, hizmet kalitesini önemsemeden önüne gelen yerden hizmet satmaya kalkan kişiler. 7/24 hizmet anlayışını, 7 dakika / 24 saniye sananlarda yok değil (: