R10.net Site yöneticiliği ve Google hizmetleri konusunda Türkiye'nin önde gelen forum sitelerinden biri. Eğer internet reklamcılığı, internet ekonumisi ve reklam körlüğü gibi konular burada masaya yatırılmaz ise kolay kolay başka platformlarda zaten konusu olmaz.

Şu soruyu sormak istiiyorum:

Yaklaşık olarak her site yöneticisi sitesini yada herhangi bir içeriği örneğin "100 kere ziyaret etse, ziyaret edenlerin %10 u reklama tıklasa şu kadar kazanırım veya bu kadar adam tıklasa iyi" gibi bir düşüncededir. Yaknız asıl önemli olan bu ziyaretçilerden reklamlara tıklamayan %90 lık ziyaretçinin neden tıklamadığı. Bence 100 kişiden 10'nun reklama tıklaması bir başarı değil, 90 kişinin reklama hiç tıklamaması bir başarısızlık olarak değerlendirilmeli. Kaldı ki tartıştığımız platform Google Adsense. İçeriğe ilişkin reklam çıkaran bir hizmet ağının tartışşıldığı bir platform. Eğer kurumlardan alınan sabit reklamlar olsaydı reklamlarımız, kullanıcıların reklamlara tıklamamasını bir ölçü anlayabilirdim. Ama zaten içerik ile alakalı reklamlar çıkıyor genel olarak. Bu durum düşünüldüğünde bahsettiğimiz, raklamlara tıklamama davranışı büyük bir başarısızlık değil midir?

İşte bu noktada biz de bu başarısızlığın sebebini konuşuyoruz ve daha da konuşmamız lazım.

Kişisel olarak benim gelir elde ettiğim türkçe bir sitem yok. İngiizce sitem.
Ama Türkiye'nin İnternet reklamcılığı sektörünün ve internet ekonomisinin gelişmesini çok isterim. Çünkü hepimiz aynı sektördeyiz. Internet ekonomisi geliştikçe hem site yöneticilerini sektörde daha iyi çalışmaya, hem de internet reklam verenlerini daha çok reklam vermeye teşvik edecektir.

Yanlış bilmiyorsam İngiltere'de internet reklamcılığı genel olarak reklam sektörünün %25 lik bir payına sahip. Bu oran çok iyi bir oran. Türkiye deki isstatistikleri bilmiyorum ama bu rakamın çok gerilerinde olduğunu tahmin ediyorum.

İnternet ekonomisinin geliştirilmesi, internet reklamcılığına teşvik etme, reklam körlüğünün giderilmesi ve temiz internet vs gibi başlıklar altında tek bir kampanya oluşturularak bu konuda yapılacak olan bir projenin içinde yeralmak için ben hazırım.

Konuyu yeterince tartıştıktan sonra neler yapabileceğimiz zaten ortaya çıkacaktır. Herkesi fikirlerini paylaşmaya davet ediyorum.