Bir gazete, dergi, televizyon ve marka yapılırken her zaman isminin ve güzel anlaşılabilir olmasına dikkat edilir. İnternet için ise bu çok önemlidir. Domain basit bir şey değildir. İstediğiniz kadar araba domaini alın araba.com varken arama motorlarında üstüne çıkmanız biraz imkansız, eğer çok paranız yoksa o başka, binlerce dolar harcarsınız. Ve bu parayı her zaman güncel tutmanız için devamlı harcamanız gerekir. Araba.com bir kere reklam yapar akılda kalıcı olur.
Eğer istanbul.com varsa bunun genel bir anlamı olur her şeyiyle bir kapsamlı site yapmak zorundasınız. Ama İstanbulhaber.com yaparsanız sizin göreviniz İstanbul haberlerini vermek olur ve insanlar için akılda kalıcı olur.
Domain her zaman önemlidir. Öyle olaylara şahit oluyorum ki çok kişi karşılaşmıştır domain 100 liraya alınmış sadece logo için 3000*4000 lira harcayanlar oluyor. Zaten harcanması gerekiyor. Bir proje yapmanın maliyetleri basit değildir. Bir kilo et 30 lira olmuş reg fiyatının altına domain satılıyor.
Burada sektör olamayışımızın etkisi var. Bilen bilmeyen herkes bu işi yapıyor tabiki fiyatları düşürmek kendimizi baltalamak oluyor. Bugün bir tasarımcı dahil bir ameleden daha düşük şartlarda çalışıyor. Domain iyi kötü beğeniliyorsa bir kilo etten sigara fiyatlarından daha düşük olabilir mi. Domain almak isteyende şartları görüyor tasarım yaptırmak isteyende. Falanca yerden domain aldım 15 lira sen nasıl bu kadar satıyorsun diye çıkışanlar oluyor. r10 da bile bu kadar olurmu diye her zaman zerzeniş karşımıza çıkıyor. Ben sektör açısından ne kadar çok ederse, istenirse o kadar iyi bakıyorum. Fırıncılar bile fiyat düşük olduğunda eylem yapıyorlar sesleri çıkıyor. Adamlar Amerikada blog sitesinden geçinebilirken biz burada sitelerden 100 liraya eyvallah diyoruz. Orada sektör var tabi.

İnternet ne olursa olsun şartları itibariyle geleceğin önemli sektörlerinden biridir. Yüz yıllık gazeteler tamamen normal gazetelerini kapatıp internet tarafına geçmeyi düşünürken burada domainlerden ve sektörden beklentilerimizi olumsuz yapmak olmaz diye düşünüyorum.
İnternet domaindir kim ne derse desin. Sektörü düşürmeyelim derim. Durgunluk tamamen bu fiyatlar düşer, zaten satamaz düşüncesinden...