esato,
Yazdiklarinin buyuk kismi gercek olmayan varsayimlar uzerine kurulu. Tek tek cevap vereyim.
Google ®'ın dağıtacağı işletim sisteminin ücretsiz olacağını ve eğer Linux işletim sistemi tabanı kullanarak hazırlanacaksa ve %100'e yakın derecede Windows programlarıyla uyumluluk var olursa ve Google Chrome OS program deposunu geliştirir ve dil olayını desteklerse bana göre Microsoft ® çöküşe kesinlikle geçer...
Linuxlerde wine kurarsan, windows programlari calisir. Ama yavas calisir.
Google Chrome OS program deposunda 3-5 tane browser, email programi vs olur. Baskada bisey olmaz. Yani ilk versiyonda bilgisayari pek kullanmayan kullaniciya hitap eder. Normal bilgisayar kullanicisina pekbisey veremez.
Çünkü hangimiz artık Windows sorunlarından memnunuz ki her geçen gün sorunlarımıza yenileri eklenmiyor mu?
Ben memnunum. Yaklasik 800-1000 tane bilgisayarin oldugu bir sirkettin IT bolumundeyim. Herkes windowstan memnun. Istatistiklere bakiyorum, en az destek talebi windows XP olan bilgisayarlardan geliyor.
Windows XP'nin ilk satin alma maliyeti yuksek ama uzun vadede daha az sorun cikardigi icin toplam maliyeti cok daha az.
Virüs müş Keylogger mış vs vs. yeni çıkan bir işletim sisteminde Virus olayının olmayacağı aşikar ki eğer Linux olursa, sistem Linux'un aslında Windows'a göre ne kadar güvenli olduğunu bilmeyen yoktur.
Linux Windowslardan daha guvenlidir diye bisey yok. Insanlarin karsilastirdigi sey bilgisayar bilgisi yuksek linux kullanicilarinin linux bilgisayari ile sokaktaki Mehmet efendinin evindeki windows XP. Eger Mehmet efendiye linux verirseniz, bakin neler olacak. Hangisi guvenli ortaya cikar....
Virus, keylogger vs olaylarida sacma sapan sitelere giren, warezle ugrasan vatandasin bilgisayarinda olur. Digerlerinden olmaz.
Linux taki tek sorun kullanıcı arayüzü yani sistemin kullanış şeklinin biras zor olması... ki kuran arkadaşlar bile eğer program sıkıntısı ve oyun sıkıntısı olmasa
Pardus 2009 un
Windows'tan çok çok daha iyi ve güzel olduğunu bilirler ki
Google gibi bir devin geliştirdiği
Linux Pardus 2009 dan daha da iyi olacağına göre bilemiyorum bana göre:
Google Chrome OS ile
Windows ' u hemen silip atamaz fakat ücretsiz oluşu nedeniyle
Windows büyük zarar görecektir ki Öncelikle Amerika'da işletim sistemi ağını
Google'a kaptıracağına eminin...
Hocam,
Sen hayatinda kac tane Amerikali tanidin? Ben 6-7 yildir bu adamlarla beraberim ve sana sunu garanti ederimki, amerikalilar windowstan vzagecmez. Bizim memlekette fasistlerin bir lafi var: Her turk asker dogar diyorlar. Nasil her turk asker doguyorsa, amerikalida windowscu dogar.
Bu insanlara 5-6 yasinda iken windows gosteriliyor. Hayatlari boyunca windows gosteriliyor. Bir anda bu degisiklige gitmeleri zor. Bunun yaninda Amerikanin devlet politikasi Microsoftun buyumesi uzerinedir. Yani oyle Microsoft'u asagi cektirmezler.
Google'un gelistirecegi isletim sisteminin ne olacaigni ben sana soyleyeyim:
Kirpilmis Ubuntu. Bu bilgisayar sadece internete girip facebook hesaplarina bakmaya, bankalari birkalamaya, forumlara girip fikir belirtmeye yarar. Normal evde kullandigin islerde kullanilmasi zor.
Bunun yaninda Google isletim sistemi yapmayi kolay saniyor. Bu konuda birkac kisi Windows tekel oldugu icin vs demis.
Microsoft bosuna tekel olmadi. Bu piyasadaki IBM, unix versiyonlari, Mac vs gibi isletim sistemlerini catir catir piyasadan silerek tekel oldu. Yani adamlar biseyi iyi yaptiklari icin bu noktaya geldi.
Bunun yaninda millet Bing'e laf sokmus. Kusura bakmayin ama arama sonuclarinda Bing, su anda google'dan daha iyi durumda. Insanlarin alisma sureci gecince, piyasadaki istatistikleri okumaya baslarsiniz. Bingin pazar payi su kadar artti vs diye. Zaten google yusuf yusuf oldugu icin caffeine sacmaligini apar topar ortaya atti.
Neyse cikacak isletim sistemini geekler, parasizlar, netbook kullanicilari, yaslilar disinda kimse kullanmaz. Ozellikle is dunyasinda bu isletim sisteminin hicbir sansi yok. Turkiyede insanlar Microsoft'u sadece isletim sistemi ile biliyorlar. Microsft'un gelirlerinin 8-15% civarin isletim sistemi lisansi satisindan gelir. Microsoft bu pazari kaybetse bile, (ki kaybetme ihtimali onumuzdeki 10-15 yilda yok) yoluna devam eder.
Is dunyasindaki hicbir IT muduru vatandasin onunden windowsu alip, Google isletim sistemini koymaz. Cunku
Google isletim sisteminin maliyeti cko daha yuksek. Siz parasiz oldugunuz icin, ve bedava olacagi icin size ucuz geliyor olabilir ama uzun vadede google isletim sistemi cok daha pahaliya gelir. Cunku windows ustunde yazilmis onbinlerce program var, insanlar windows biliyor. Windows son kullanicilar icin cok daha guvenli. Benim calistigim yerde bir arastirmacinin saat 60 dolar. Hadi adamin bilgisayri chrome oldugu icin bozuldu, eleman anlamiyor bilgisayardan, benim IT elemanim bu boilgisyari 3 saatte tamir etti. Arastirmaci 3 saat calisamadi 60*3 =180 dolar patladi. IT elemani saatine 30 dolar alsa, 2.30 saatte isi bitirse, 30*2.5 = 75 dolar ona para verecegiz. Masraf oldu 180+75 = 255. Ustune birde internete girmekten baska ise yaramayan bilgisayar. Hani ucuzdu. Gitti 255 dolar. Al windowsu, hicbir sorunun olmasin.
Bunun yaninda millet google os'ye ugrasmaya, hacklemeye baslar. Onune gelen google isletim sistemine, irc serveri kurar, hacklenir, ugras dur. Ben 17 yildir bilgisayar kullaniyorum. Linux'u delicesine seviyorum. Ama bilmeyen birinin onune linux koymak, hayatta yapacagim son istir. Gider root passwordunu 12345 yapar, sonra acar telefonu bana, benim bilgisayar hacklendi, sizde niye firewall yok diye bilmis bilmis konusur. Ben bu sektorde calisiyorum, son kullanicilari onlardan daha iyi biliyorum, eger kullanici akilli degilse, yeteri kadar ozen gostermezse, linuxu patlatir. Linux iki tarafi keskin bicak gibidir. Bilenin cok isine yarar, bilmeyene saplanir. Son kullaniciya google isletim sistemi vermek, sacmaliktan, salakliktan baska bisey degildir.
Google'un gozunuzde cok buyutup, yillairn Microsoft'unu kucumsuyorsunuz. Microsoft google gibi onlarca sirketin tozunu son 25 yilda aldi. Google'un daha 10 yillik gecmisi var. Bu isletim sistemi olayiylada, basini belaya soktu, haberi bile yok. Cunku microsft kaynaklarinin daha buyuk kismini bing'e aktariyor, yakinda Google'un pazar payi dusmeye basladiginda ne kadar iyi sirket olduklarini gorecegiz.